Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Αλμυρό κέικ με μανιτάρια, καπνιστό και φυστίκι Αιγίνης …

… Εν Ελλάδι δεν τα συνηθίζουμε τα αλμυρά κέικ. Κακώς.
Αυτό είναι που λέμε κακή συνήθεια.
Γιατί είναι εύκολα, νόστιμα, θρεπτικά και πολυμορφικά. Και στο διάλειμμα τρώγονται και δίνουν ενέργεια, και στο γραφείο είναι διακριτικό κολατσιό που σε κρατάει, και στη σχολή σε γλυτώνουν από κυλικεία και ουρές.
Κι άλλα καλά έχουν. Διατηρούνται και μεταφέρονται εύκολα, δε θέλουν ούτε ζέσταμα ούτε ψυγείο, δεν τρέχουν, δε στάζουν και δε λερώνουν τσάντες και τσαντάκια. Και κυρίως, είναι σπιτικά και ελεγμένα.
Εάν ακόμη δεν πείστηκες, τι να πω.  I rest my cake …
 

 

Αλμυρό κέικ με μανιτάρια, καπνιστό και φυστίκι Αιγίνης

 

 
ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ
 
 
 

υλικά:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. καπνιστό ζαμπόν/μπριζόλα/ γαλοπούλα
(σε ένα κομμάτι)
150 γρ. μανιτάρια (εδώ από κονσέρβα)
80 γρ. φυστίκια Αιγίνης
2 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
5 κουταλιές γάλα
3 κουταλιές τριμμένο σκληρό τυρί
8 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο

 
 
 
 


Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε φετάκια και τα σωτάρουμε μαζί με το σκόρδο και 3 κουταλιές από το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε -αν χρειάζεται- ελάχιστο νερό, καπακώνουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν (10΄-15΄). 
Αν τα μανιτάρια είναι από κονσέρβα, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Κόβουμε σε κυβάκια το ζαμπόν, το ρίχνουμε στα μανιτάρια και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
 
 
 
 
ΑΡΧΗ
  
ΓΕΜΙΣΗ
 
 
 
 
 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τα αυγά. Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε το γάλα και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε το καπνιστό και τα μανιτάρια.
 
 
 
 

ΥΓΡΑ
  
ΑΝΑΜΕΙΞΗ
 
 
 
 
Ρίχνουμε το φυστίκι Αιγίνης χοντροτριμμένο και το τριμμένο τυρί. Αν το μείγμα μας φαίνεται σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα ακόμη.
 
 
 
 
ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΙ
  
ΜΕΙΓΜΑ
 
 
 
 

Αδειάζουμε τη ζύμη σε μικρή φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄περίπου. 

Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το κέικ μαζί με τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πάνω σε σχάρα.
 
 
 
 
 
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
 
ΑΝΩΘΕΝ
  
ΨΗΜΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
 
 
 
 
 
Τρώγεται χλιαρό αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
 
 
 
 

ΚΟΜΜΕΝΗ

 

 ΕΤΟΙΜΟ

  

ΦΛΟΥ

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου