Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Καλαμαράκια γιαχνί με πατάτες …

… Δεν ήταν νησί, ούτε θεριό που κείτουνταν στη θά-λασσα, ούτε η Γοργόνα η αδερφή του Μεγαλεξαντρού.
Δηλαδή νησί ήταν, άσχετα αν – τυπικά και μόνο- τη Λευκάδα την ενώνει δρόμος με την απέναντι στεριά. Σαν εκείνα τα ζευγάρια, τα από χρόνια κουρασμένα και παραιτημένα, που τα δένει το στεφανοχάρτι κι ο τίτλος ‘σύζυγοι’.
Νησί λοιπόν η Λευκάδα. Και ιδανική λύση κοντινής εκδρομής για μας τους ορεινούς, να δούμε λίγη θάλασσα, να πάρει αρμύρα το πετσί μας, να μη σκοντάφτει το μάτι για λίγο στα βουνά.
Και να σκοντάφτει τελικά πού; Στα δεκάδες εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια, ταβέρνες και  μαγαζιά που εναγκαλίζονται ασφυκτικά όπου κι αν γυρίσεις στην πόλη της Λευκάδας. Πεζόδρομοι, σημαιάκια, ταμπέλες, μενού, κίνηση, αυτοκίνητα, μουσικές παράταιρες και ταιριαστές, τσίκνες από γύρο και ψητά ψάρια, σουβενίρ συμπαθητικά και κακόγουστα κι η παράδοση να εξαντλείται στα παστέλια, τις λαδόπιτες και τα μαντολάτα.
Υπάρχει ασφαλώς και η άλλη Λευκάδα. Πόσο όμως πρέπει να σκάψεις για να τη βρεις; Και ποιος έχει το χρόνο ή τη διάθεση να το κάνει; Πόσες Τροίες να προσπεράσει μέχρι να βρει εκείνη του Ομήρου, την αυθεντική;
Ά
σε κατά μέρος τις γκρίνιες και τις αμπελοφιλοσοφίες. Πάρε ένα ταψάκι λαδόπιτα και μερικά λαδοπαξίμαδα. Μαντολάτα και παστέλια για όλους, σαλάμι για το Σαλαμίξ της οικογενείας, κι ένα μπουκάλι ροζολί για το χειμώνα.
Και για τα φαρμάκια …

  

Καλαμαράκια γιαχνί με πατάτες



IMG_7226

 


υλικά:
1 κιλό καλαμαράκια
700 γρ. πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
ντομάτα κονκασέ ή ντοματοχυμός
1 κουτ. γλ. τοματοπελτές
λίγο κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα (γλυκειά)

 

 

 

 

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, αφαιρούμε, εντόσθια και κόκκαλο, τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Αχνίζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό να μαλακώσει, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και τα καλαμαράκια και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄. Τα καλαμαράκια θα αλλάξουν χρώμα, θα βγάλουν αρκετό υγρό και θα αρχίσουν να ‘κατσαρώνουν’ ελαφρά.

 

 SAM_3469

 SAM_3470

 

 

Ρίχνουμε το σκόρδο σε φετάκια και σβήνουμε με το κρασί. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τις ρίχνουμε στα καλαμαράκια. Ανακατεύουμε καλά ν’ αναμειχθούν, αλατοπιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με την πάπρικα. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ.

 

 

SAM_3471

 SAM_3475

 

 

Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν σχεδόν οι πατάτες, καπακώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα (περίπου 30΄-40΄). 

Αν το φαγητό έχει παραπανίσιο ζουμί, βγάζουμε το καπάκι και βράζουμε σε πιο δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.

 

 

SAM_3476

 SAM_3478

 IMG_7222

 

 

Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

 

 

IMG_7225

  

IMG_7227

 

 

Παραδοσιακό πιάτο της Λευκάδας οι σουπιές γιαχνί με πατάτες. Συνταγή δεν κατάφερα να βρω, αυτοσχεδίασα με καλαμαράκια.

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου