… Ασπροπρόσωπη μ’ έβγαλε κι ας ήτανε σοκολατένιο. Το γιαούρτι με το γλυκό κεράσι που έφτιαξα μέσα σ’ ένα πεντάλεπτο, ήταν ένα πρώτης τάξεως καλοκαιρινό κέρασμα για τους απογευματινούς μουσαφιραίους και τα πιτσιρίκια τους. Γιατί ήταν ελαφρύ, εύκολο, γρήγορο, νόστιμο, υγιεινό κι ευπαρουσίαστο …
Γιαούρτι σοκολατένιο με γλυκό κεράσι
υλικά:
350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά
130 γρ. κουβερτούρα
100 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
2-3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά κακάο (σκόνη)
1 κουταλιά λικέρ (κράνο ή κεράσι)
γλυκό του κουταλιού κεράσι
Για το γαρνίρισμα:
τρούφα κλασσική ή χρωματιστή
σαντιγύ
γλυκό κεράσι
Δε βρίσκω κανένα λόγο να φορτώνουμε τα γλυκά με περιττά λιπαρά, ούτε συμφωνώ με όλους εκείνους που λένε ότι αν το βούτυρο, το γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος, το τυρί ή το γάλα δεν έχουν τα πλήρη λιπαρά τους η συνταγή θα αποτύχει.
Εκτός από την περίπτωση της σαντιγύ, σε όλες σχεδόν τις συνταγές χρησιμοποιώ υλικά με χαμηλά λιπαρά χωρίς κανένα πρόβλημα.
Και στην επιλογή γαλακτοκομικών, γιατί το αξίζει κι όχι για να μην πέσει να με πλακώσει, δεσπόζουσα θέση κατέχει πάντα η δική μας Δωδώνη.
Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε μπωλ μαζί με το γάλα και τη ζάχαρη. Τη ζεσταίνουμε στα μικροκύματα σε χαμηλή θερμοκρασία και την ανακατεύουμε με σπάτουλα για να λυώσουν και τυχόν κομμάτια που παρέμειναν.
Κοσκινίζουμε το κακάο στο γιαούρτι και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε το λικέρ και τη λυωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά την κρέμα.
Προσθέτουμε και τα κεράσια, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα και ανακατεύουμε ξανά.
Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτήρια, κατά προτίμηση με πόδι, τα καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει η κρέμα.
Γαρνίρουμε με τρούφα, σαντιγύ και ολόκληρα κεράσια.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου