… My little irish elf, μικρό ιρλανδέζικο ξωτικό μου, apple of my eye και φως των ομματιών μου, lass και θυγατέρα μου, με τα κρινοδάχτυλά σου που τρέχουν πάνω σε πληκτρολόγια και κλειδοκύμβαλα και τις κέλτικες ποδάρες σου που οργώνουν το παρκέ, με τα πράσινα ματάκια σου που λοξοκοιτάνε προς την Άπω Ανατολή, I am soooooooooooooo proud of you.
Κι αυτά τα χέρια, τα χέρια τα δικά σου, πώς να τα βάλω εγώ στην κουζίνα, τη λάντζα και τη φασίνα; Από την άλλη, όπως έλεγαν οι Λατίνοι που αγνοείς, primum vivere deinde philosophari. Που πάει να πει ότι, αν δε μάθεις να φτιάχνεις και κανά φαΐ, μαζί με τα χέρια σου που παίζουν πιάνο, θα παίζει μαντολίνο και η κοιλιά σου.
Βάλε ένα χεράκι, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα κέικ – για το χατήρι σου ιρλανδέζικο …
Ιρλανδέζικο κέικ με σταφίδες και κράνμπερυ
υλικά:
300 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα
(εδώ: 100 γρ. κορινθιακή σταφίδα, 70 γρ. σουλτανίνα,
30 γρ. μπλούμπερυ ή αροάνια, 100 γρ. κράνμπερυ)
1 φακελάκι αρωματικό τσάι
200 ml καυτό νερό
120 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο (κατευθείαν απ’ το ψυγείο)
120 γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. σόδα (μαγειρική)
200 ml ξυνόγαλα
1 κουτ. γλ. ανάμεικτα μπαχαρικά
(κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ)
Βάζουμε σε μπωλ τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το φακελάκι τσάι και τα περιχύνουμε με το καυτό νερό. Τα αφήνουμε 30΄ να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.
Βάζουμε σε άλλο μπωλ το αλεύρι και ρίχνουμε τη μαργαρίνη κομμένη σε κυβάκια. Δουλεύουμε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μας, μέχρι να γίνει σα χοντρά ψίχουλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, και προσθέτουμε τα αυγά, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το ξυνόγαλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά, ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το υγρό τους. Κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα.
Μουσκεύουμε μια λαδόκολλα, τη στύβουμε καλά και τη στρώνουμε σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και κουνάμε τη φόρμα ελαφρά να έχει παντού το ίδιο ύψος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 1 ώρα περίπου. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και, αν δε βγει στεγνή, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄.
Μόλις κρυώσει λίγο το κέικ, το ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Κόβουμε το κέικ σε χορταστικές φέτες.