Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Κουλουράκια με χαλβά και πορτοκάλι …

… Κάθε Καθαρή Δευτέρα αγοράζουμε ένα πακέτο χαλβά – για το έθιμο και τον κύριο της οικογενείας, όστις τυγχάνει φίλος του χαλβά.
Επειδή όμως ούτε το έθιμο ούτε ο κύριος τον τρώνε το χαλβά, φτάνουμε πάντα το Μεγαλοβδόμαδο να τον ξανασυναντάμε ατόφιο στο ντουλάπι μας κι ολοζώντανο σαν το Λάζαρο. Κι αν δεν δεύρει έξω, εκεί θα τον ξαναβρούμε του χρόνου την Καθαροδευτέρα. Γι’ αυτό θα τον εξέλθω εγώ και θα τον μετουσιώσω. Σε …


Κουλουράκια με χαλβά και πορτοκάλι



IMG_6756

 

υλικά:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. ζάχαρη
200 ml χυμός πορτοκαλιού
100 ml ηλιέλαιο
250 γρ. χαλβάς σκέτος (βανίλια)

Για επάλειψη:
2 κουτ. ταχίνι
2 κουτ. νερό
σουσάμι

 

 

 

Σπάμε το χαλβά με το χέρι σε μικρά κομμάτια και τον τρίβουμε σε ψίχουλα. 

Ρίχνουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ να διαλυθούν καλά.


SAM_2451SAM_2453SAM_2455

 

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή με το χέρι, μέχρι το μείγμα να ζυμώνεται και να πλάθεται. 

Ίσως να μην πάρει όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι ή χυμός.

 



SAM_2457SAM_2459SAM_2460

 


Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια ή κοτσίδες και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

 



SAM_2461SAM_2462

 


Αραιώνουμε το ταχίνι με το νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια. 

Εναλλακτικά, τα ψεκάζουμε απλώς με νερό. 

Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 


SAM_2463 SAM_2464 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25΄-30΄. 

 

SAM_2465 
SAM_2466

 


Όταν κρυώσουν, τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο.

 


IMG_6761 
IMG_6753 IMG_6759 IMG_6755 IMG_6758

 






2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ωραία, και νόστιμα και μοσχομυριστά, και πανεύκολα. Να στυλωθούμε λιγάκι μέρες που είναι. Και νά 'χουμε Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή