Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι …

… Το λάθος που συνήθως κάνουμε κατά τη διάρκεια μιας νηστείας, είναι ότι προσπαθούμε να ανασυνθέσουμε τις γεύσεις και τα φαγητά που στερούμαστε και να τα επαναφέρουμε σε νηστίσιμη εκδοχή.
Κι ενώ υπάρχουν εκατοντάδες από γεννησιμιού τους νηστίσιμα  φαγητά και γλυκά, εμείς αγοράζουμε νηστίσιμα τυριά και φυτικά γάλατα, φτιάχνουμε νηστίσιμες πίτσες, παστίτσια και μουσακάδες χωρίς κιμά, τοστ με υποκατάστατα και πάει λέγοντας.
Δεν το κατηγορώ – κι εγώ το έκανα και το καταλαβαίνω. Αλλά τελικά είναι πιο κοπιαστικό, χρονοβόρο και πολυέξοδο από το να κάνεις κάτι που από μόνο του είναι νηστίσιμο.
Πάρε για παράδειγμα το σημερινό κέικ. Μοσχοβολάει πορτοκάλι, ταχίνι και κανελλογαρύφαλλο, είναι αφράτο και λαχταριστό, σκέτος πειρασμός – Θε μου σχώρα με …



Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι



ΚΟΝΤΙΝΟ

 

υλικά:
350 γρ. χυμός πορτοκαλιού
300 γρ. ταχίνι
300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. καρύδια
1 κουταλάκι κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι






Χτυπάμε στο μίξερ το ταχίνι με τη ζάχαρη μέχρι να λυώσει η ζάχαρη. 

Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι που έχουμε κοσκινίσει μαζί με το μπέικιν.

 

 

ΑΡΧΗΧΤΥΠΗΜΑ





Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά και έχουμε έναν ομοιόμορφο χυλό, αρωματίζουμε με το ξύσμα.

Προσθέτουμε το αλάτι, τις σταφίδες, τα καρύδια ψιλοκομμένα και αλευρωμένα ελαφρά και ανακατεύουμε με σπάτουλα.




ΞΥΣΜΑΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

 

 

Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.  

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 30΄, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25΄-30΄.




ΑΔΕΙΑΣΜΑΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟΨΗΜΜΕΝΟ ΑΝΩΘΕΝ

 


Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα. 

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Τρατάρουμε.



ΦΛΟΥΑΧΝΙΣΜΕΝΟΚΟΜΜΑΤΙΑΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ








2 σχόλια:

  1. Δεν έχεις άδικο. Εξάλλου υπάρχουν τόσα ωραία φαγητά χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Ωραίο φαίνεται το κέικ. Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ και για τα ευγενικά λόγια και για τις ευχές. Καλό Πάσχα σε όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή