Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ζυμαρικά γεμιστά με κιμά από λουκάνικο …

… Γριά το μεσοχείμωνο πεπόνι ενεθυμήθη. Κι εγώ το μεσοχείμωνο, κοχύλια ενεθυμήθην. Όχι θαλασσινά, αυτά πανεύκολα θα τά ’βρισκα – αφθονούν στις χειμωνιάτικες παραλίες απ’ τα πρόθυμα κύματα που τα αποθέτουν καθημερινά στ’ ακρογιάλια. Ζυμαρικά κοχύλια έψαχνα, και μάλιστα τα γιγάντια, αυτά που οι Ιταλοί φτιάχνουν γεμιστά.
Φευ, η έρευνά μου, παρότι επισταμένη, απέβη άκαρπος. Και για να μην εγκαταλείψω εντελώς το σχέδιό μου αποδεχόμενη την ήττα μου και γεμίζοντας τα κλασσικά κανελόνια, συμβιβάστηκα με τα paccheri που, ως μικρότερα, αφήνουν τη γέμιση και να φανεί αλλά και να ξεχειλίσει …

 

Ζυμαρικά γεμιστά με κιμά από λουκάνικο



ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
500 γρ. ζυμαρικά για γέμισμα (μεγάλα κοχύλια, paccheri, κανελόνια)
300 γρ. λουκάνικα χωριάτικα
2 μέτρια κρεμμύδια
1 καρότο
1 κλαράκι σέλινο (προαιρετικά)
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (ή ντοματοχυμός)
1 μπάλα μοτσαρέλα
1 κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
50 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο

 

 


Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια, τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη και τα αχνίζουμε σε λίγο νερό για 10΄. Αν βάλουμε σέλινο, το ρίχνουμε κι αυτό, ψιλοκομμένο, μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 4 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε όλα τα λαχανικά για 5΄. 

Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα των λουκάνικων και κόβουμε το εσωτερικό τους σε κομμάτια. Αν θέλουμε να μοιάζει με κιμά, τα ψιλοκόβουμε. Διαφορετικά, τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε και τα λουκάνικα στην κατσαρόλα και τα σωτάρουμε μαζί με τα λαχανικά για 5΄. 

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 40΄ περίπου.

 

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ

ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ



Μπορούμε, πριν γεμίσουμε τα ζυμαρικά, να τα βράσουμε για λίγο ή να τα ζεματίσουμε σε καυτό νερό. Επειδή όμως και μπελαλίδικο είναι, γιατί μπορεί να σπάσουν ή να κολλήσουν μεταξύ τους, και χρονοβόρο, προτιμώ να τα γεμίζω άβραστα. Ετοιμάζω όμως το φαγητό αποβραδίς, το περιχύνω με τη σάλτσα και το αφήνω όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Τα ζυμαρικά μαλακώνουν από τη σάλτσα τους κι όταν ψηθούν γίνονται τρυφερά σα φρέσκα.

 

Γεμίζουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ.

 

ΓΕΜΙΣΜΑ

ΓΕΜΙΣΜΕΝΑ

ΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

Καλύπτουμε τα ζυμαρικά με την υπόλοιπη σάλτσα, τα περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και σκορπίζουμε από πάνω τη μοτσαρέλα, κομμένη σε κομμάτια.

 

ΣΑΛΤΣΑ

ΚΡΕΜΑ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 

Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, σκεπασμένα με το αλουμινόχαρτο για 40΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 10΄ακόμη.

 

ΨΗΜΜΕΝΑ

ΨΗΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5΄ και σερβίρουμε.

 

ΜΕΡΙΣ

ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ

ΑΝΩΘΕΝ

ΠΙΑΤΟ

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου