Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Μελόπιτα …

… Να σε κάψω, Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι. Υπάρχει και η εκδοχή με το λάδι, αλλά θα προτιμήσω την πρώτη. Πρώτον, διότι το λάδι γλυστράει κι εγώ δε θέλω να μου ξεγλυστρήσεις και δεύτερον, διότι σήμερα έχεις γενέθλια. Κι αν δε σ’ αλείψω μέλι σήμερα, να σε γλυκάνω, πότε θα το κάνω;
Γι’ αυτό αντί για τούρτα σου έφτιαξα μια μελόπιτα σιφνέικη.
Να εορτάσουμε την επέτειο τη σημαδιακή, που όταν ήμασταν νέοι μας φαινόταν προϊόν επιστημονικής φαντασίας.
Και τώρα νέοι είμαστε, νέοι της εποχής που λέει κι ο Ζαμπέτας. Δε θα προσποιηθώ ότι δε με φοβίζουν λίγο τα πενήντα, φέρνουν μαζί τους σκέψεις, ανησυχίες, προβληματισμούς,  και άλλα στα οποία θα κλείσω τ’ αυτιά μου.
Και θ’ ανοίξω καλά τα μάτια μου, κοιτώντας μας στον καθρέφτη.
Όχι που είμαστε μπροστά, αλλά ωραίοι είμαστε και τώρα. Μη σου πω και πιο ωραίοι από πριν. Γιατί είμαστε ώριμοι, δηλαδή στην ώρα μας. Καλογινωμένοι, νόστιμοι κι όλο γλύκα. Σαν τη …


Μελόπιτα


ΑΝΩΘΕΝ


υλικά:
600 γρ. ανθότυρο
2 αυγά
μισή κούπα ζάχαρη άχνη
μισή κούπα μέλι
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλιά κανέλλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες

2 φύλλα ζύμη κουρού
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά κανέλλα

Για το σερβίρισμα:
3 κουταλιές μέλι
κανέλλα, ζάχαρη άχνη

 

 



Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα. Στρώνουμε το ένα φύλλο ζύμης, το αλείφουμε με αυγό ή γάλα και στρώνουμε από πάνω, σταυρωτά, το δεύτερο φύλλο.

 

ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ

ΣΤΑΥΡΩΤΑ

 

Κι ύστερα, εφαρμόζοντας την παροιμία “κόψε από κει που κρέμεται και βάλε εκεί που λείπει”, συμπληρώνουμε τα κενά με τα κομμάτια που περισσεύουν. Τρυπάμε τη ζύμη παντού με πηρούνι, την καλύπτουμε με λαδόκολλα και την αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο.

 

ΖΥΜΗ

ΤΡΥΠΗΤΗ

 

Μόλις περάσουν τα 30΄, γεμίζουμε την ταρτιέρα με φασόλια ή ρεβύθια και ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 10΄. 

Αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και ψήνουμε  για άλλα 5΄-7΄. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και πασπαλίζουμε τη ζύμη με 1 κουταλιά κανέλλα και 1 κουταλιά άχνη.

 

ΜΙΣΟΨΗΜΜΕΝΗ

ΑΧΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΑ

 

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την άχνη και το μέλι ν’ αφρατέψουν. Ρίχνουμε το ανθότυρο, σπασμένο σε μικρά κομμάτια, το αλεύρι, το μπέικιν, τις βανίλιες και την κανέλλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

 

ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΚΑΝΕΛΛΑ

ΧΤΥΠΗΜΑ

 

Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη μισοψημμένη ζύμη και ισιώνουμε την επιφάνειά της.

 

ΓΕΜΙΣΜΑ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35΄-40΄ ακόμη. Αφήνουμε τη μελόπιτα να κρυώσει ελαφρά και την ξεφορμάρουμε.

 

ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΠΛΑΪ

 

Ζεσταίνουμε ελαφρά στα μικροκύματα 3 κουταλιές μέλι και περιχύνουμε τη μελόπιτα. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και, αν θέλουμε, με λίγη ζάχαρη άχνη για το χρώμα.

 

ΜΕΛΩΜΑ

ΑΧΝΟΚΑΝΕΛΛΩΜΑ

ΑΚΡΗ

 

Γλυκαινόμαστε και ευχόμαστε …

 

ΚΟΜΜΑΤΙ

5Ο

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου