Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Κεφαλόπουλα στο φούρνο με πατάτες …

… Ούτε καταζητούμενος να ήταν δεν θα είχε τόσα ονόματα. Ο κέφαλος, γνωστός και ως  μουγίλος, στειράδι, μυξινάρι κι άλλα πολλά που θα τον έβαζαν σε περίοπτη θέση ανάμεσα στα Παιδιά της πιάτσας του Τσιφόρου.
Μπάφες ονομάζονται οι αυγωμένες θηλυκές που δίνουν το αυγοτάραχο, πετάλι ο μεγάλος κέφαλος που, στην Πρέβεζα και το Μεσολόγγι, τον ανοίγουν στη μέση, τον αλατίζουν με χοντρό αλάτι, τον αφήνουν να στεγνώσει για τα καλά στον ήλιο κι ύστερα τον ψήνουν στη σχάρα.
Εγώ πάλι, προτιμώ τα κεφαλόπουλα. Μου φαίνεται όνομα πιο παιχνιδιάρικο, πιο κομψό και comme il faut, ίσως και λίγο ρετρό -κάπως σαν τα βασιλόπουλα, τα πριγκηπόπουλα, τα βοσκόπουλα και τα μελισσόπουλα.
Μόνο που στο τέλος του παραμυθιού, αντί να ζουν καλά, βρίσκονται στο φούρνο με πατάτες …


Κεφαλόπουλα στο φούρνο με πατάτες



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
    


υλικά:
2 κεφαλόπουλα
4 μεγάλες πατάτες
1 κρεμμύδι σε φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 ντομάτες
μαϊντανός
δαφνόφυλλο
χοντρό αλάτι
ρίγανη






Πλένουμε τα κεφαλόπουλα, αφαιρούμε τα εντόσθια και τα λέπια και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τα καρότα σε ροδέλες. 

Βάζουμε τις πατάτες,  το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και τα καρότα σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με ρίγανη, τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και τα ισιάζουμε.


ΠΑΤΑΤΕΣ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αλατίζουμε τα ψάρια και από τις δυο πλευρές καθώς και μέσα στην κοιλιά τους. Τα βάζουμε πάνω στις πατάτες και τα καλύπτουμε με ροδέλες ντομάτας. Τρυπώνουμε το δαφνόφυλλο ανάμεσα στις πατάτες, ραντίζουμε το φαγητό με λάδι και ρίχνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό.



ΙΧΘΕΙΣ

ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄περίπου προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμη.



ΨΗΜΜΕΝΑ

ΝΤΟΜΑΤΑ

ΚΟΝΤΙΝΟ

ΦΛΟΥ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου