Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Μοσχάρι τας κεμπάπ …

… Ή ταν ή επί τας. Κεμπάπ, συγκεκριμένα. Μοσχάρι.
Άδικα μουγκρίζεις, θα το φας και θα χορέψεις. Επειδή έχεις χαμηλό σίδηρο, επειδή είναι νόστιμο, επειδή είναι κλασσικό κυριακάτικο φαγητό κι ας μην το πολυφτιάχνουμε και, τέλος, επειδή σου αρέσει.
Απλά, δεν το ξέρεις ακόμη …


Μοσχάρι τας κεμπάπ


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
500 γρ. μοσχάρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουτί ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτές
5-6 λιαστές ντομάτες
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
4-5 κόκκοι μπαχάρι
μπούκοβο γλυκό

προαιρετικά: κανελλόξυλο, γαρύφαλλο





Κόβουμε το κρέας με μέτριους κύβους. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κρέας ανακατεύοντάς το, μέχρι να αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.


ΚΡΕΑΣ ΑΡΧΗ

ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ


Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σωτάρουμε μαζί με το κρέας για 4΄-5΄. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.


ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

ΜΕ ΚΡΑΣΙ



Ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, τις λιαστές ντομάτες και τον πελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μπαχάρι, το μπούκοβο και, αν θέλουμε, ένα κανελλόξυλο και λίγο γαρύφαλλο.



ΝΤΟΜΑΤΑ

ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ 

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ



Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι που να σκεπαστεί το κρέας, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι που να λυώνει το κρέας και να πέφτει απ’ το πηρούνι (από 1 ώρα έως 1.30΄, ανάλογα με το κρέας). 

Αν θέλουμε τη σάλτσα πολύ πηχτή, συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα. Εμείς την προτιμάμε δεμένη μεν, αλλά μπόλικη και λίγο πιο ρευστή, για να λούζει πιλάφια και πουρέδες και να προσφέρεται για αμαρτωλές βούτες.


ΝΕΡΟ

ΒΡΑΣΜΕΝΟ

ΣΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ



Συνοδεύουμε το τας κεμπάπ μ’ ένα απλό λευκό ρύζι, με πουρέ, ακόμη και με τηγανητές πατάτες.


ΠΛΑΪ

ΠΙΑΤΟ

ΦΛΟΥ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου