Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Νηστίσιμη μπατσαριά …

… Νηστεία μεν αλλά και πείνα. Και ανάγκη να πάρουμε δύναμη, γιατί η ζωή τρέχει, κι οι δουλειές επίσης, κι εμείς σερνόμαστε.
Με σεβασμό στη μέρα και τη νηστεία, την αυστηρή και αλάδωτη που δε βγαίνει πέρα μόνο με βραστή πατάτα και ντομάτες, ιδού μια μπατσαριά. Αλάδωτη, με μπόλικα φρέσκα χόρτα που αφθονούν ολόγυρα κι είναι και πικρούτσικα.
Έ
τσι για να παραμένουμε στο πνεύμα της ημέρας  …


Μπατσαριά νηστίσιμη


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
600 γρ. ανάμεικτα χόρτα για πίτα
1 τρυφερό πράσο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
μαϊντανός, άνηθος

Για το κουρκούτι:
καλαμποκάλευρο
χλιαρό νερό




Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα στραγγίζουμε και τα τρίβουμε ψιλά-ψιλά. Τα αλατίζουμε και τα χεροτρίβουμε να πέσουν σε όγκο.



ΤΑ ΧΟΡΤΑ

ΤΡΙΜΜΕΝΑ

ΧΕΡΟΤΡΙΨΙΜΟ



Βάζουμε σ’ ένα μπωλ καλαμποκάλευρο και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.



ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

ΚΑΙ ΝΕΡΟ



Βρέχουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό ταψί  (ή το αλείφουμε με λίγο ταχίνι ή λάδι, αν δε νηστεύουμε το λάδι) και φτιάχνουμε μια στρώση με το χυλό.


Σκορπίζουμε από πάνω τα χόρτα και τα πιέζουμε καλά με το χέρι μας.



ΒΑΣΗ

ΧΟΡΤΑ ΣΤΡΩΣΗ

ΠΙΕΣΜΕΝΑ



Ρίχνουμε από πάνω ξανά χυλό, μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα χόρτα. 

Ο χυλός που καλύπτει τη μπατσαριά πρέπει να είναι λίγο πιο αραιός από αυτόν της βάσης, γι’ αυτό φροντίζουμε να τον αραιώσουμε με λίγο νερό ακόμη.



ΧΥΛΟΣ ΕΠΑΝΩ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ραντίζουμε την επιφάνεια της μπατσαριάς με λίγο νερό (ή λάδι). 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄-50΄, ή μέχρι να χρυσίσει και να τραγανίσει η επιφάνεια της πίτας.



ΨΗΜΜΕΝΗ


ΚΟΝΤΙΝΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου