Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ντομάτες ψητές με πέστο και χαλούμι …

… Βασιλικότερη του βασιλέως είναι η κόρη μου. Ή για να ακριβολογώ, βασιλικικότερη του βασιλικέως. Μόνο αυτή ξέρει πώς γίνεται απ’ τη μια ν’ αντιπαθεί το βασιλικό στα φαγητά τόσο που να κάθεται και να βγάζει ένα-ένα τα φυλλαράκια του από τη σάλτσα ντομάτας, κι απ’ την άλλη να κατεβάζει μισό βάζο πέστο στην καθησιά της.
- Πουλάκι μου, το πέστο γίνεται με βασιλικό.
- Το ξέρω.
- Κι εκεί γιατί τον τρως ενώ τις προάλλες δεν έφαγες ούτε μπουκιά απ’ τη μακαρονάδα επειδή σου μύριζε ο βασιλικός στη σάλτσα;
Σού ’στειλα γράμμα και γραφή κι απόκριση δεν πήρα. Τη
σουρωτή πίτα τη βάφτισες πεστόπιτα και τη φυλάς ζηλότυπα μόνο για την αφεντιά σου. Μόνο δόκανα δεν έβαλες γύρω της, μην τυχόν και φάμε κι εμείς κανά κομμάτι, μοναχοφαγού. Και να μη μιλήσω για το τοστ με το πέστο και τη μοτσαρέλα. Όσα τοστ δεν έφαγες δεκαπέντε χρόνια που σε παρακαλάω, τα ισοφάρισες μαζεμένα απ’ όταν το ανακαλύψαμε.
Καινούρια σου λατρεία οι ψητές ντομάτες με πέστο και χαλούμι. Δυο-δυο μπαίνουν τα ταψιά στο φούρνο και πάλι με τη μυρωδιά τους μένουμε. Ευτυχώς που γίνονται γρήγορα …



Ντομάτες ψητές με πέστο, χαλούμι και κρούστα μυρωδικών



 
ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
4 μεγάλες ντομάτες
300 γρ. χαλούμι
2 κουταλιές πέστο
2-3 κρίθινα παξιμάδια ή 4-5 φρυγανιές
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι





Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί. 

Τις αλατίζουμε ελαφρά, τις αλείφουμε με λίγο πέστο και  βάζουμε από πάνω αρκετά κυβάκια χαλούμι.



ΠΕΣΤΟ
      ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΟΝΤΙΝΟ



Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα βάζουμε στο multi μαζί με τα παξιμάδια, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο λάδι. 

Τα αλέθουμε, σκορπίζουμε το μείγμα πάνω στις ντομάτες και τις ραντίζουμε με λίγο λάδι ακόμη. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες, να λυώσει το τυρί και να τραγανίσει η κρούστα (περίπου 15΄).



ΤΡΙΜΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
       ΨΗΜΕΝΕΣ 2  

 
ΔΥΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου