Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Σαρλότ λεμόνι …

… Επώνυμες. Σαν τις κυρίες που φιγουράρουν στις ιλουστρέ σελίδες και γυαλίζουν κάτω από προβολείς πρόσκαιρης και συχνά αμφιλεγόμενης δημοσιότητας; Αυτές που ελληνικά λέμε σελέμπριτις;
Επώνυμες, λες κι όλοι οι υπόλοιποι είναι ανώνυμοι και μόνο αυτές έχουν το σπάνιο προνόμιο του ονόματος. Σαν τη Lila Pause που διαφημιζόταν στην εποχή μου ως η μόνη με ονοματεπώνυμο. Κι εκείνη τουλάχιστον ήταν σοκολάτα. Τώρα που το καλοσκέφτομαι όμως κι η Παυλίδη σοκολάτα ήταν και μάλιστα απ’ όταν η Lila ήταν αγέννητη, ή έστω μοσχαράκι. 
Κι οι επώνυμες συνταγές; Υπάρχουν και στις συνταγές διακρίσεις; Μη σε πιάνουν αμέσως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά σου, δεν πρόκειται για ελιτίστικη διάκριση, δε χωρίζονται κι οι συνταγές σε πατρικίες και πληβείες. 

Δες το μάλλον σαν Ονομασία Προέλευσης. Νονός, νονός, που λένε όταν πνίγεσαι. 
Η τάρτα Tatin πήρε το όνομά της από τις ξεμυαλισμένες αδερφές που πιάσαν την καλή με την αφηρημάδα τους, το τουρνεντό Rossini το μαστόρευε εξαιρετικά ο συνθέτης και πάει λέγοντας.
Και υπάρχουν βέβαια οι συνταγές που βαφτίστηκαν προς τιμήν κάποιου. Με σκοπιμότητες πολιτικές όπως η πίτσα Μαργαρίτα,  θρησκευτικές όπως τα αυγά Μπένεντικτ, ή από ζαχαροπλάστες που σορόπιαζαν  εκτός απ’ τα γλυκά τους και διασημότητες της εποχής τους, όπως την αέρινη Πάβλοβα που βάφτισε το γλυκό με τις μαρέγκες.
Και τώρα που πλουτίσαμε τις γνώσεις μας, ας εμπλουτίσουμε και το στομάχι μας. Δεν ξέρω ποια απ’ όλες τις Καρλότες βάφτισε το ομώνυμο γλυκό, η συνταγή που ακολουθεί πάντως είναι ένας αυτοσχεδιασμός του ατόμου που βρίσκεται ενώπιόν σας. Προέκυψε από την αέναη λατρεία του για το λεμόνι και από την κοπτοραπτική όσων συνταγών για Σαρλότ αλίευσε …



Σαρλότ λεμόνι




ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ ΣΤΕΚΟΣΟΥΝ



υλικά:
250 γρ. μασκαρπόνε
200 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. λιμοντσέλο
ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι





Χτυπάμε με το μίξερ το μασκαρπόνε, το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, την άχνη, το λιμοντσέλο και το ξύσμα μέχρι ν’ αφρατέψουν.



ΥΛΙΚΑ ΚΡΕΜΑΣ
      ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τη βάση μιας φόρμα με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 20 εκ.

Αδειάζουμε τη μισή κρέμα.



ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΡΣ
      ΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑ 



Βάζουμε από πάνω μια στρώση σαβαγιάρ και τα ραντίζουμε με λίγο λιμοντσέλο.

Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.

 

ΣΤΡΩΣΗ ΣΑΒΑΓΙΑΡ 2
       ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΡΕΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Φτιάχνουμε πάνω από την κρέμα μία ακόμη στρώση σαβαγιάρ και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τη σαρλότ και την ξεφορμάρουμε.



ΠΑΝΩ ΣΑΒΑΓΙΑΡ
       ΓΙΑ ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αραιώνουμε το γλυκό λεμόνι με λίγο ζεστό νερό και το απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού.



ΓΛΥΚΟ
      ΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ



Κόβουμε στη μέση μερικά σαβαγιάρ, τα αλείφουμε ελαφρά με λίγο γλυκό και τα κολλάμε γύρω-γύρω στην κρέμα.



ΤΕΙΧΟΣ
      ΕΒΓΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ



Τυλίγουμε τη σαρλότ με μια φαρδιά κορδέλα, et voila …



ΜΕ ΦΙΟΓΚΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
       ΚΟΜΜΑΤΙ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου