Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Μαρμελάδα βερύκοκκο με ολόκληρα κομμάτια …

… Είδες τι κορόιδα είμαστε; Πόσο εύκολα παρασυρόμαστε και πόσο λίγο σκεφτόμαστε;
Αρκεί ν’ ακούσουμε σε μια διαφήμιση ότι κάποιο προϊόν περιέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτων κι αμέσως ανεβαίνει στην εκτίμησή μας και παίρνει σειρά προτεραιότητας στις επιλογές μας. Σωστό και λογικό, σχεδόν αυτονόητο.
Γιατί όμως; 

Δεν είναι προφανές και  υποχρεωτικό μια μαρμελάδα να περιέχει κομμάτια φρούτου και όχι μόνο χυμό, ζάχαρη και γλυκόζη; Ένα γιαούρτι να έχει ψήγματα έστω του φρούτου που φιγουράρει λαχταριστό στη συσκευασία κι όχι μόνο χρωστικές κι αρώματα; Κι οι χυμοί; Τι χαρά παίρνουμε όταν διακρίνουμε ίνες εσπεριδοειδών μέσα τους - μεγαλύτερη κι απ’ του Κολόμβου όταν είδε στεριά.
Κι είναι τόσο εύκολο να τ’ αγνοήσουμε όλα αυτά. 

Ν’ ανακατέψουμε ένα καλό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα εποχής και μια κουταλιά μέλι, να στύψουμε 2-3 πορτοκάλια και να τα πιούμε στην υγειά μας, να φτιάξουμε τις δικές μας μαρμελάδες τώρα που τα φρούτα είναι στην καλύτερη εποχή τους γινωμένα, μυρωδάτα και οικονομικά.
Κοίτα λοιπόν πόσο εύκολα γίνεται μια …



Μαρμελάδα βερύκοκκο με ολόκληρα κομμάτια φρούτου



ΜΠΩΛ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
1200 γρ. βερύκοκκα
600-700 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι

προαιρετικά: 

1 λευκόσαρκο ροδάκινο, βανίλια, λικέρ





Πλένουμε τα βερύκοκκα, τα ανοίγουμε στα δύο και βγάζουμε το κουκούτσι. 

Βάζουμε μια στρώση βερύκοκκα σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω αρκετή από τη ζάχαρη.



ΒΑΣΗ
   
 ΖΑΧΑΡΩΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΖΑΧΑΡΗ



Συνεχίζουμε στη λογική του ζάχαρη-πέτσα, ζάχαρη-πέτσα μέχρι να τελειώσουν τα βερύκοκκα και η ζάχαρη. 

Αφήνουμε τα φρούτα με τη ζάχαρη όλη τη νύχτα, να βγάλουν τα υγρά τους και να δημιουργηθεί ένα αρωματικό σιρόπι. 

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 20΄ περίπου, ξαφρίζοντάς την αν χρειαστεί. 

Καθώς τα βερύκοκκα μαλακώνουν κι ανακατεύουμε, πάντα με ξύλινη κουτάλα τη μαρμελάδα, διαλύονται και πολτοποιούνται ελαφρά και ανομοιόμορφα.

 Όταν δέσει η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.



ΒΡΑΣΙΜΟ ΑΡΧΗ
    ΒΡΑΣΙΜΟ ΜΕΣΗ    ΚΟΥΤΑΛΑ



Για να αποστειρώσουμε τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε, τα βάζουμε στο φούρνο, ανοιχτά μαζί με τα καπάκια τους, στους 120 βαθμούς κελσίου, για 10΄-15΄. 

Τα πιάνουμε με πετσέτα ή γάντι κουζίνας, τα γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα, τα καπακώνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα για 10΄.



ΒΑΖΩ ΚΟΝΤΙΝΟ
   
 ΒΑΖΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ     ΑΝΑΠΟΔΙΕΣ 



Γυρίζουμε τα βάζα ξανά όρθια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, στήνοντας αυτή για το χαρακτηριστικό ‘ποπ’ του καπακιού, που δηλώνει ότι οι κόποι μας δε θα πάνε χαμένοι κι η μαρμελάδα θα μας γλυκαίνει, μέχρι να ξαναβγούν τα βερύκοκκα.



ΦΛΟΥ
      ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΠΛΑΪ




Μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα με διάφορους τρόπους. Η δική μας έχει ένα αρωματικό λευκόσαρκο ροδάκινο ανάμεσα στα βερύκοκκα και λίγο λικέρ αρμπαρόριζα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου