Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Στριφτάρια από ζύμη μπριος με μερέντα …

… Θα μου στρίψει. Μα την αλήθεια, κάτι ώρες νομίζω πως θα μου στρίψει. Λες και κάποιος μας μούντζωσε κι όλα πηγαίνουν στραβά. 
Καλό είναι νά ’ρθει η συμφορά, μα νά ’ρθει μοναχή της,
μην έρθει με τη μάνα της και με την αδερφή της’. 

Να δεχτώ τα μικροπράγματα, τα πιάτα και τα ποτήρια που γλυστράνε μέσα απ’ τα χέρια μας και σπάνε το ένα μετά το άλλο, να δεχτώ και τις αναποδιές, τις αναβολές και τις ματαιώσεις προγραμμάτων και σχεδίων, να δεχτώ και τα μικροατυχήματα.  Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.
Όταν όμως η ιστορία παρατραβάει κι επεκτείνεται και σε σοβαρότερα πράγματα, όταν το σύμπαν του νερόβραστου Κοέλιο δείχνει να συνωμοτεί για να μας ξεκάνει – ε, τότε αρχίζω και σκιάζομαι. 

Τελικά κάτι παραπάνω θα ξέρουν όλοι εκείνοι που πολύ βολικά τα αποδίδουν όλα σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Το ρίχνεις στον Ερμή που είναι ανάδρομος, στο κακό το μάτι, στη γλωσσοφαγιά και καθάρισες. Φταίει το ζαβό το ριζικό μας, φταίει ο Θεός που μας μισεί, φταίει το κεφάλι το κακό μας, φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί ! 

Κι επειδή  ούτε δειλή κι άβουλη αντάμα είμαι, ούτε κάποιο θάμα περιμένω, κι επειδή είμαι νέα ακόμα για να μου στρίψει, θα στρίψω κάτι ωραιότατα στριφτάρια και θα τα γεμίσω με μπόλικη μερέντα, έτσι για να πάνε κάτω τα φαρμάάκια



Στριφτάρια από ζύμη μπριος με μερέντα
Girelle di pan brioche alla nutella



ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
500 γρ. σκληρό αλεύρι
3 κουταλιές ζάχαρη
2 αυγά
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
180 ml χλιαρό γάλα
1 κύβος (25 γρ.) νωπή μαγιά
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)
μερέντα για τη γέμιση
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα






Λυώνουμε το βούτυρο και χλιαίνουμε το γάλα.

 Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά σε κομμάτια, τα αυγά, το βούτυρο, το ξύσμα και το χλιαρό γάλα.

 Δουλεύουμε αρχικά με πηρούνι, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.


ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΜΑΓΙΑ
   
ΜΕ ΑΥΓΑ   ΜΕ ΠΗΡΟΥΝΙ 



Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή ζύμη που ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα. 

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.



 
ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΖΥΜΗ ΜΠΑΛΑ   ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗ ΖΥΜΗ



Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.

Τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, δίνοντας σχήμα παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 60x25 εκ.



ΣΤΑ ΔΥΟ
   
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ



Αλείφουμε τη μισή επιφάνεια της ζύμης με μερέντα και διπλώνουμε καλύπτοντάς την.



ΑΠΛΩΜΑ ΜΕΡΕΝΤΑΣ
   
ΔΙΠΛΩΜΕΝΗ ΖΥΜΗ  



Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε λωρίδες πάχους 2 εκ.

Τις στρίβουμε και σχηματίζουμε σαλίγκαρο.



ΚΟΨΙΜΟ ΛΩΡΙΔΑΣ
   
ΣΤΡΙΨΙΜΟ 2

 ΣΤΡΙΜΜΕΝΗ ΛΩΡΙΔΑ    ΤΥΛΙΓΜΑ 2



Αφήνουμε τα στριφτάρια να ανέβουν για 30΄ περίπου. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄-20΄  ή μέχρι να χρυσίσουν.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
   
ΨΗΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Τρώγονται ζεστά ή χλιαρά, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.



ΑΧΝΙΣΜΕΝΑ
     ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου