είναι το 2013 σύμφωνα με το Κινέζικο Αστρολογικό Ημερολόγιο, για την ακρίβεια του Μαύρου Νερόφιδου.
Αυτή η ακρίβεια είναι που μου χτύπησε κι εμένα. Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις – πάνω που άρχισε το έτος του φιδιού να βρω κι εγώ και ν’ αγοράσω χέλια.
Το ένα το φάγαμε ήδη με χόρτα και οφείλω να ομολογήσω ότι η γεύση του ήταν μάλλον ουδέτερη, ίσως και λόγω του μικρού του μεγέθους. Δεν έμοιαζε πολύ με ψάρι, θύμιζε αμυδρά άσπρο κρέας πουλερικού και, μάλλον επειδή ήταν μικρό, δεν ήταν καθόλου βαρύ και λιπαρό, ως ώφειλε κατά τας γραφάς.
Για το δεύτερο, σκέφτηκα μια παραλλαγή της κλασσικής κι εξόχως πρωτότυπης εκδοχής για “χέλι στην κεραμίδα”. Παλιότερα λοιπόν στα μέρη μου, ο πιο απλός και συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος του χελιού ήταν στην κεραμίδα. Έπαιρναν μια κοίλη κεραμίδα, απ’ αυτές που μας έρχονται καθημερινά στο κεφάλι, κι έβαζαν μέσα αλατοπιπερωμένο το χέλι. Το ράντιζαν με λάδι, έβαζαν και κάνα μυρωδικό και έκλειναν από πάνω με ζυμάρι την κεραμίδα, δημιουργώντας μια αυτοσχέδια πήλινη γάστρα στην οποία ψηνόταν το χέλι.
Κεραμίδα δεν διαθέτω, οπότε χρησιμοποίησα ένα πήλινο ταψάκι και συντρόφεψα το χέλι με σκορδοκρέμμυδα και ντομάτα …
Χέλι στο πήλινο
υλικά:
1 χέλι
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
1-2 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 δαφνόφυλλα
μαϊντανός
λίγο άσπρο κρασί
υλικά:
1 χέλι
2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
1-2 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 δαφνόφυλλα
μαϊντανός
λίγο άσπρο κρασί
Καθαρίζουμε το χέλι αφαιρώντας τα εντόσθιά του, το πλένουμε καλά, το αλατοπιπερώνουμε και το χαράζουμε χωρίς να το κόψουμε μέχρι κάτω.
Στρώνουμε τα λαχανικά σε πήλινο ταψάκι και τα αλατοπιπερώνουμε.
Σπάμε τα δαφνόφυλλα σε κομμάτια και τα βάζουμε κάθετα στις χαρακιές του χελιού.
Βάζουμε το χέλι πάνω από τα λαχανικά και περιχύνουμε με λίγο άσπρο κρασί και λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου