Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Πρασόπιτα με καβουρμά …

Όταν ήμουν μικρή μπέρδευα το Λευκό Οίκο με το Λευκό Πύργο. Και τη Βέμπο με το Βέγγο.
Σε αντίθεση με πολλούς μεγάλους όμως, δεν μπέρδεψα ποτέ τον καβουρμά με τον παστουρμά.
Ίσως επειδή αγνοούσα την ύπαρξη και των δύο.
Ο πρώτος καβουρμάς που δοκίμασα ήταν ο βουβαλίσιος της Κερκίνης. Διστακτικά στην αρχή και μη βρίσκοντας πουθενά κάποια συνταγή, τον χρησιμοποίησα αντί για κιμά σε μια
μακαρονάδα. Η γεύση εξαιρετική και το πιάτο έγινε ανάρπαστο. Και πάνω που καλομάθαμε, έπαψα να τον βρίσκω.
Έ
πειτα ανακάλυψα τον παραδοσιακό καβουρμά Ριζίων, από μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας. Τό ’χει το λιπάκι του, αλλά εκεί κρύβεται ένα κομμάτι της νοστιμιάς του.



Εδώ είμαστε, σκέφτηκα. Ένας παραδοσιακός θρακιώτικος καβουρμάς. Τον δοκίμασα για ένα μεζεδάκι φούρνου - με το ένα χέρι τσιμπολογούσαν, με το άλλο γκλου-γκλου έπιναν.
Όταν  έπαψα να βρίσκω κι αυτόν τον καβουρμά, στράφηκα στην πηγή. Κι όταν βρεθώ στην Ξάνθη, κάνω τις προμήθειές μου σε καβουρμά απ’ το “Μπαντάκ”. Φτιαγμένος μόνο από μοσχαρίσιο κρέας και σχετικά άπαχος, συσκευασμένος αεροστεγώς σε κομμάτια 150-300 γρ., διατηρείται χωρίς κανένα πρόβλημα στην κατάψυξη.


ΜΠΑΝΤΑΚ ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ ΜΠΑΝΤΑΚ 

Για αρχή θα τον βάλω σε μια κλασσική μακεδονίτικη πρασόπιτα, αντί για κιμά …


Πρασόπιτα με καβουρμά


ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
700-800 γρ. πράσα (χωρίς τα φύλλα)
300 γρ. καβουρμά
1 ποτηράκι λευκό κρασί
150-200 γρ. φέτα ή ανθότυρο

6 χωριάτικα φύλλα, χειροποίητα ή και έτοιμα





Κόβουμε τα πράσα λοξά σε κομμάτια και τα αχνίζουμε, σε σωτέζα ή βαθύ τηγάνι, με λίγο νερό. 

Μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε λάδι και τα καβουρντίζουμε για 5΄. 

Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τα πράσα να σιγομαγειρευτούν σκεπασμένα προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμη.


ΠΡΑΣΑΠΡΑΣΑ

ΠΡΑΣΑ ΕΤΟΙΜΑ 


Όταν τα πράσα είναι έτοιμα, προσθέτουμε τον καβουρμά αφού τον ανοίξουμε με πηρούνι σε μικρά κομμάτια. 

Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μαζί για 5΄-10΄, για να πάρουν τα πράσα νοστιμιά απ’ τον καβουρμά. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. 

Ρίχνουμε τη φέτα ή το ανθότυρο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.


 ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ 


Λαδώνουμε καλά ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. 

Το λαδώνουμε καλά και βάζουμε από πάνω, χιαστί, άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα μεταξύ τους. 

Φροντίζουμε το κάθε φύλλο να καλύπτει τα κενά του προηγούμενου, ώστε να μη φαίνεται καθόλου το ταψί.


ΠΡΩΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΠΡΩΤΑ ΦΥΛΛΑ 


Απλώνουμε τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με ένα φύλλο, τσαλακώνοντάς το ώστε να μην προεξέχει απ’ το ταψί.


ΠΡΩΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

 ΜΕΣΑΙΟ ΦΥΛΛΟ


Το λαδώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. 

Καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα που έχουμε επίσης λαδώσει και γυρνάμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα, φτιάχνοντας κρόθο. 

Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα στον κρόθο και λίγο τυρί.



ΣΤΡΩΣΕΙΣ
ΚΡΟΘΟΣ

ΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟ 
   


Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την τρυπάμε ελαφρά με πηρούνι σε 2-3 μεριές.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 περίπου ώρα.



ΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟΕΤΟΙΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ 




 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου