... Με τη φουρτούνα, τη μπουνάτσα
ας είν’ καλά τα δυο μου μπράτσα (δις), να ζήσει η φτωχολογιά.
Μάλιστα, κύριε (και πάλι δις). Να ζήσει η φτωχολογιά, γιατί να μη ζήσει;
Έτσι που την καταντήσανε όμως, πώς να ζήσει η δόλια;
Όπως ζούσε και παλιότερα θα μου πεις. Με λίγα. Αντίρρηση καμμία.
Μέσα τα κεφάλια, επιστροφή στις ρίζες και την παράδοση και κοιτάμε πώς θα τη βγάλουμε καθαρή. Κι αν τα καταφέρουμε να έχουμε και μια πινελιά «πολυτέλειας» τόσο το καλύτερο.
Φτωχός – φτωχός αλλά κουβαρντάς φτωχός, που έλεγε κι η Βέτα στο «Ένα βότσαλο στη λίμνη».
Πατάτες γιαχνί έχει σήμερα το μενού. Και μην ακούω αηδίες για πατάτες μπλουμ και ιστορίες από το στρατό, ελληνικόν τε και ρωμαϊκόν. Λουκούμι θα τις κάνω, με τη ντομάτα τους τη φρέσκια και τον πελτέ, με λίγο δυόσμο και ρίγανη – άντε για το χατήρι σας θα βάλω και δυο λουκάνικα απ’ τον Μπέλλη. Γιατί στραβομουτσουνιάζεις – κοτζάμ Jamie Oliver και λέει τα καλύτερα για τις «Potatoes yiachni» στο περιοδικό του.
Ιδού λοιπόν οι ελληνικότατες και παραδοσιακότατες …
Πατάτες γιαχνί
υλικά:
700 γρ. πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
ντομάτες περασμένες στο χοντρό τρίφτη ή 1 συσκευασία κονκασέ
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
ελάχιστο άσπρο κρασί (προαιρετικά)
ζεστό νερό ή ζωμός
δυόσμος, ρίγανη
2 λουκάνικα (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις αφήνουμε σε νερό, μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό να μαλακώσει.
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές λάδι, το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3΄-4΄, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν.
Ρίχνουμε και τις πατάτες και τις γυρίζουμε με την κουτάλα να καλυφθούν με σάλτσα απ’ όλες τις πλευρές.
Εάν τα χρησιμοποιήσουμε ρίχνουμε τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες και σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπάσει τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με το δυόσμο και τη ρίγανη (μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μπαχάρι και κανέλλα).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Αφαιρούμε το καπάκι και βράζουμε, αν χρειάζεται, σε δυνατή φωτιά για 5΄, μέχρι να εξατμιστεί τυχόν περίσσιο ζουμί και να δέσει η σάλτσα, η οποία είναι ιδανική για μακροβούτες με ψωμί …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου