Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Λαζάνια με κουκιά, σπαράγγια και αρακά…

Δε βγαίνουνε, δε βγαίνουνε  τα δόλια τα κατσίκια μας.
 Τη θυμάσαι την ταινία; B movie από κείνες που ελάχιστα παίχτηκαν στην τηλεόραση, δροσερή, ευχάριστη, αυθεντική και αναζωογονητικά αστεία. “ Ήταν όλοι τους κορόιδα ” λεγόταν και κοίτα τώρα τι έπαθα – απ’ αλλού ξεκίνησα κι αλλού πήγα.
Άτιμοι συνειρμοί. Για κουκιά ήθελα να σου πω, για κατσίκια σου μιλάω. 
Με δυο πράγματα μας έχουν ζαλίσει τους τελευταίους μήνες, που τα κανοναρχάνε απ’ το πρωί ως το βράδυ. Με το διακύβευμα των εκλογών και τα κουκιά που δε βγαίνουν. Τόσο πλούσια η γλώσσα μας, με δεκάδες συνώνυμα κι αντίστοιχες λέξεις ή εκφράσεις, αλλά αυτοί εκεί – κουκιά τρώνε, κουκιά μολογάνε.
Κουκί εγώ στο στόμα μου δεν έβαλα ούτε ένα. Πάντα με άγχωνε και με σταμάταγε όλη αυτή η φιλολογία που τα συνοδεύει – από το “κυάμων απέχεσθαι” των Πυθαγορείων μέχρι τις ιστορίες τρόμου για όλους εκείνους που έφαγαν κουκιά και δεν ξανάφαγαν - ούτε κουκιά ούτε τίποτε άλλο, γιατί ήταν κυριολεκτικά the last supper. Κι ας έχουμε κάνει όλοι την απαραίτητη εξέταση και βεβαιωθήκαμε για την ύπαρξη του ενζύμου και την ανυπαρξία κινδύνου.
Η περιέργεια που σκότωσε τη γάτα όμως υπερίσχυσε και στην περίπτωσή μου, ευτυχώς χωρίς ολέθρια αποτελέσματα. Κάτι η συνταγή που είχα βάλει στο μάτι από καιρό, κάτι που βρήκα στη λαϊκή της Ματέρα ωραιότατα φρέσκα κουκιά και σπαράγγια, κάτι που όπου κοίταζα έβλεπα φρέσκα λαχταριστά λαζάνια – όλα τα χρειαζούμενα σε απόσταση βολής. Έφτανε ν’ απλώσω το χέρι μου.
 Και το άπλωσα ...


Φρέσκα λαζάνια με κουκιά, σπαράγγια και αρακά



ΨΗΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ  



υλικά: 
500 γρ. σπαράγγια
500 γρ. αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
300 γρ. κουκιά
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μέντα
500 γρ. λαζάνια (φύλλα)
2 κεσεδάκια cottage cheese
300 ml ζωμός κότας
200 ml κρέμα γάλακτος
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
φρέσκο θυμάρι
ξύσμα λεμονιού





Κόβουμε τις κορυφές από τα σπαράγγια και τις αφήνουμε στην άκρη. 

Στη συνέχεια κόβουμε σε ροδέλες τα κοτσάνια, μέχρι το σημείο που σκληραίνουν και γίνονται ξυλώδη δυσκολεύοντας το μαχαίρι. 

Σωτάρουμε σε λίγο λάδι τα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε τις ροδέλες των σπαραγγιών.

 Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, το ξύσμα λεμονιού και ελάχιστο νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον αρακά, τα κουκιά, τη μέντα και το ζωμό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε. 

Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και πατάμε με πηρούνι ή το πρες-πουρέ τα λαχανικά. 

Αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ένα κεσεδάκι cottage και ανακατεύουμε καλά. 

Το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά αραιό και κρεμώδες.



ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΤΗ ΣΩΤΕΖΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ



Σε ταψάκι ή πυρέξ με διαστάσεις 30x35 εκ. ρίχνουμε 2 κουτάλες από το μείγμα των λαχανικών. 

Απλώνουμε από πάνω 3 φύλλα λαζάνια και πασπαλίζουμε με μια χούφτα τυρί. 

Ρίχνουμε ξανά 2-3 κουτάλες από τη γέμιση, απλώνουμε μία ακόμη στρώση λαζάνια και πασπαλίζουμε με τυρί.



ΒΑΣΗ ΛΑΖΑΝΙΑΠΡΩΤΗ ΓΕΜΙΣΗΔΕΥΤΕΡΑ ΛΑΖΑΝΙΑ



Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να φτάσουμε σε μία τελευταία στρώση λαζάνια. 

Αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό το υπόλοιπο cottage και το απλώνουμε πάνω στα λαζάνια. 

Πιέζουμε την επιφάνεια του φαγητού με κουτάλι, ώστε τα υγρά από τη γέμιση να φτάσουν στο πάνω μέρος.



ΤΡΙΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ



Αλατοπιπερώνουμε τις κορφές των σπαραγγιών, τις ραντίζουμε με λίγο λάδι και αρωματίζουμε με το θυμάρι. 

Τις απλώνουμε πάνω-πάνω και πασπαλίζουμε το φαγητό με μια τελευταία χούφτα γραβιέρα.



ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΟΡΥΦΕΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 2



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.



ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


 ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου