Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Πασχαλιάτικα τσουρέκια …

... My big fat Greek τσουρέκι. Έχεις ακούσει που λένε “μονό δε φτάνει, διπλό φτάνει και περισσεύει; ”
Κάπως έτσι την έπαθα κι εγώ.

Ή
θελα τα φετινά μου τσουρέκια να είναι αξεπέραστα. Βρήκα χωριάτικα αυγά, αυθεντικά όχι τάχα μου δήθεν, εμπιστεύτηκα τους μύλους Αγίου Γεωργίου για το σκληρό αλεύρι, το ελαιόλαδο ήταν εξαιρετικό παρθένο και κρητικό, το βούτυρο ηπειρώτικο, η μαγιά νωπή και φρέσκια.
 Κοπάνησα υπομονετικά στο γουδί τη μαστίχα και το μαχλέπι για να πάρω όλο το άρωμά τους και ζύμωσα τη ζύμη μέχρι που τα χέρια μου δεν άντεχαν άλλο και με εκδικήθηκαν αργότερα με μια ωραιότατη τενοντίτιδα.
 Σκέπασα τη ζύμη με στοργή, έκλεισα πόρτες και παράθυρα για να αποφύγω και το παραμικρό ρεύμα και όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν, μέχρι το πρώτο φούσκωμα. Εκεί προέκυψε ερώτημα μέγα και δίλημμα ανυπέρβλητο. Να πλάσω δύο ή τρία τσουρέκια;
Η συνταγή έλεγε πως έβγαζε δύο τσουρέκια – εμένα πάλι μου φαινόταν υπεραρκετή για δύο, αλλά μάλλον λίγη για τρία.
Αποφάσισα να εμπιστευτώ το κιτάπι και να φτιάξω τελικά δύο. Ομολογώ ότι έγιναν εξαιρετικά, πλην μεγαλούτσικα για να το θέσω κομψά. Δε βαριέσαι, έτσι κι αλλιώς θα τα κόψουμε για να τα φάμε …


Πασχαλιάτικα τσουρέκια


         
ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
          
 
    
     
υλικά:
1 κιλό σκληρό αλεύρι
60 γρ. νωπή μαγιά
250 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
200 ml γάλα
110 ml λάδι
8 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
6 γρ. μαστίχα κοπανισμένη με μια πρέζα ζάχαρη 
4 αυγά

Για την επάλειψη:
1 αυγό,
αμύγδαλα φιλέ






Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λυώσουν. 

Θέλουμε το μείγμα να είναι χλιαρό και σε καμμία περίπτωση να κάψει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. 

Ρίχνουμε και τη μαγιά και, μόλις διαλυθεί, αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή και ζυμώνοντας στη συνέχεια – είτε στο μίξερ με το γάντζο, είτε στο χέρι.

Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα χέρια μας ή τα τοιχώματα του μίξερ, είναι έτοιμη.


ΖΥΜΩΜΑ  ΖΥΜΗ 2



Τη συγκεντρώνουμε στη μέση της λεκάνης, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 2 ώρες).

Ζυμώνουμε ξανά ελαφρά για να βγει ο αέρας.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και κατόπιν το κάθε κομμάτι ζύμης σε τρία μικρότερα. 

Πλάθουμε τρία ίδια κορδόνια και τα πλέκουμε κοτσίδα.


 ΚΟΤΣΙΔΑ ΠΛΕΓΜΕΝΟ



Αν θέλουμε να κάνουμε το τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα, ανοίγουμε τις τρεις λωρίδες με τον πλάστη, τις γεμίζουμε με σταγόνες σοκολάτας, τις κλείνουμε καλά και πλέκουμε κοτσίδα.


ΛΩΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΜΑ ΤΥΛΙΓΜΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΛΕΞΙΜΟ ΓΕΜΙΣΤΟ



Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν.



 ΓΙΑ ΑΝΕΒΑΣΜΑ  ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ



Αλείφουμε πολύ απαλά και με προσοχή τα τσουρέκια με αυγό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.


ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟΨΗΜΕΝΑΚΟΜΜΕΝΟ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου