Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Κόκκορας με χυλοπίτες στη γάστρα …

… Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, μεγάλη η χάρη του.
Και μην ακούω για εμπορικά κόλπα και δάκτυλο ζαχαροπλαστών κι ανθοπωλών για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Κανείς δε μας υποχρεώνει να διαβούμε το κατώφλι τους.
Ένα γλυκό μπορούμε να το φτιάξουμε ακόμη και οι πιο αδαείς, και μια κάρτα να τυπώσουμε από τις χιλιάδες που βρίσκουμε δωρεάν στο διαδίκτυο και μια γλυκειά κουβέντα να πούμε –που είναι τζάμπα αλλά έχει μεγάλη απόδοση. Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;
Ό
ταν πηγαίναμε μαζί σχολείο δεν έμαθες στην ιστορία για τα αίτια και τις αφορμές; Δε θυμάσαι ότι μπορεί να υπήρχαν τα αίτια αλλά μόνο όταν δινόταν η αφορμή ακολουθούσε το γεγονός;
Κι η γιορτή αυτή μια αφορμή είναι. Το ξέρω ότι μ’ αγαπάς, ξέρεις ότι “δεν ζω χωρίς εσένα ούτε λεπτό …”. Τι σε πειράζει να το εκφράσουμε λίγο πιο έντονα και σήμερα; Να το γράψουμε, να το ζωγραφίσουμε, να το τραγουδήσουμε;
Βάλε τη Βικάρα ν’ ανέβουμε και φέτος σε μια τσίγκινη σκεπή.
Κι από πάνω ο Θεός, με τον Άγιο Βαλεντίνο, σ’ αγαπώ και δε σε δίνω κανενός.
Και μη φοβάσαι. Από μένα χυλόπιτα δε θα φας ποτέ. Χυλοπίτες με κόκκορα όμως, ναι …


Κόκκορας με χυλοπίτες στη γάστρα


ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  


υλικά:
μισός κόκκορας
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 μεγάλη κουταλιά τοματοπελτές
1 μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί
ντομάτα στον τρίφτη ή τοματοχυμός
4-5 κόκκοι μπαχάρι
500 γρ. χυλοπίτες
ξερή μυζήθρα



     

Σε λίγο λάδι και μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε τον κόκκορα απ’ όλες τις πλευρές. Αν μάλιστα αρπάξει και λίγο η πετσούλα, ακόμη καλύτερα. 

Μόλις πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε για 5΄.

 


ΚΟΚΟΡΑΣ ΡΟΔΙΣΜΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ


Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας, για να ξεκολλήσουν τυχόν νόστιμα λιπάκια. 

Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό και ζεστό νερό τόσο που να σκεπάζει καλά τον κόκκορα (χρειαζόμαστε μπόλικο νερό γιατί μέσα σ’ αυτό θα βράσουν οι χυλοπίτες. Δε μας αυταπατά ο όγκος, υπολογίζουμε ότι θα εξατμιστεί αρκετό).

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μπαχάρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο κόκκορας.

Μεταφέρουμε τον κόκκορα μαζί με το ζουμί σε γάστρα ή άλλο βαθύ σκεύος.


ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


Ρίχνουμε τις χυλοπίτες, ανακατεύουμε προσεκτικά και σκεπάζουμε τη γάστρα. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄, ελέγχοντας –στα μισά περίπου- μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό. 

Καλό είναι να αφήσουμε αρκετό ζουμί στο φαγητό, γιατί οι χυλοπίτες τραβάνε όλο το υγρό όσο κρυώνουν.



ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ  ΨΗΜΕΝΟ



Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα.



ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 





Του Αγίου Βαλεντίνου      
(
Σταμάτης Κραουνάκης -
Λίνα Νικολακοπούλου)

Αν είμαστε στο τραίνο Θησείο-Πειραιά,
θα σού ’βαζα στο χέρι δυο λόγια τυχερά.
Κι αν έπεφτε και χιόνι εδώ στην Άνω Δάφνη,
θα μπαίναμε στο "Pony" ο κόσμος να μας ψάχνει.

Κι όπως θα ’πεφτε η βροχή, για φαντάσου φορτωμένους
όλους τους ερωτευμένους σε μια τσίγκινη σκεπή
κι από πάνω ο Θεός, με τον
Άγιο Βαλεντίνο,
σ’ αγαπώ και δε σε δίνω κανενός.

Αν είχαμε για σπίτι ετούτα τα φιλιά,
ποιος θα ’γραφε τραγούδι πως είμαστε αγκαλιά;
Κι αν έβγαινε φεγγάρι ψηλά στη Μεσογείων
ποιος θ’ άντεχε να πάρει το δρόμο των Αγίων;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου