Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Αρωματική μαρμελάδα ροδάκινο με λουίζα …

… Λουίζα φυτάδι ταπεινό κι εγκάρδιο,
συ μου θυμίζεις σε όλα τη Λουίζα μου
τη ζωηρότητα, το νου της,
την ταπεινή σεμνή υπεροχή της …
 
Από τους Χάνομαι γιατί ρεμβάζω πρωτόμαθα ότι υπάρχει φυτό με τ’ όνομα λουίζα. Και μόνο πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι το δέντρο πού ’χω στην αυλή μου -και που με κάθε φύσημα του αέρα μεταμορφώνεται στην ιτιά που δέρνει απειλώντας να μου βγάλει κάνα μάτι, είναι η περί ης ο λόγος και το άσμα.
 
 
  ΛΟΥΪΖΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 
aloysia
 
 
 
Και λεμονόχορτο τη λένε, λόγω του λεμονάτου αρώματος που αναδίδει, κι ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες της αποδίδουν. Μόνο που η δικιά μας δεν είναι καθόλου φυτάδι ταπεινό, μάλλον προς δέντρο το πάει. Εκτός αν υπάρχουν δύο: η Λουίζα και η άλλη …


Αρωματική μαρμελάδα ροδάκινο με λουίζα 


ΒΑΖΟ

 

υλικά:
1 κιλό ροδάκινα διαφόρων ποικιλιών (λευκόσαρκα, νεκταρίνια …)
350 γρ. ζάχαρη
10-12 χλωρά φύλλα λουίζας
χυμός από μισό λεμόνι
 
 
 
 

Αποβραδίς καθαρίζουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε σε κύβους και τα αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη. 

Ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε σκεύος με καπάκι ή στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε. 

Τα αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Πριν βάλουμε τη μαρμελάδα να βράσει, πλένουμε τα φύλλα της λουίζας, τα στεγνώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λυώσουν τα φρούτα και να δέσει η μαρμελάδα. 

Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα φρούτα με το ραβδομπλέντερ, αφού βγάλουμε τα φύλλα της λουίζας.


 
ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 
 
ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
 
 
 
Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.



ΒΑΖΑΚΙΑ
 
 
 
 
Είναι η πιο αρωματική μαρμελάδα που έχουμε φάει, χάρις στο άρωμα της λουίζας αλλά και στις ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα που δίνουν οι διαφορετικές ποικιλίες του ροδάκινου (αρωματικά λευκόσαρκα, τραγανά νεκταρίνια και ζουμεροί γερμάδες).



 

ΧΑΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΡΕΜΒΑΖΩ: “ΣΥ ΦΕΡΝΕΙΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ” (1985)



 
 
 
 

2 σχόλια:

  1. Να ΄σαι καλά Έλενα για την παρασκευή της μαρμελάδας με μυριστικά και θερινά φρούτα ! Το ότι εκμαίευσες τούτη τη σύνθεση απ΄το τραγούδι μας '' Στη Λουϊζα μου ''μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. '' Η ζωή μας είναι άδεια χωρίς τη μαρμελάδα σου ''καλή συνέχεια Χάρης Γ. Καβαλλιεράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ανέλπιστη χαρά, τύχη και τιμή. Μου δώσατε μεγάλη χαρά και δύναμη κ. Καβαλλιεράτο. Και τη δυνατότητα να reviens toujours στο σχόλιό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή