Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Scones με τσένταρ και μπέικον …

Πώς λέμε στάχτη και burberry ;

untitled

Κάπως έτσι και το Scones και θρύψαλα.
Η αγγλική κουζίνα δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ανά τον κόσμο. Πολλοί κακόπιστοι μάλιστα αμφισβητούν ακόμη και το ότι υπάρχει αγγλική κουζίνα, υποστηρίζοντας ότι εξαντλείται στα fish'n'chips, τις πουτίγκες και την kidney pie.
Δεν έχω προσωπική πείρα ούτε γνώμη για την αγγλική κουζίνα, αλλά εμπιστεύομαι το Σώμερσετ Μωμ που έλεγε: “Αν θες να φας καλά στην Αγγλία, πρέπει να φας τρεις φορές πρωινό ”. Μια συνταγή για scones πάντως μου κίνησε το ενδιαφέρον και αποφάσισα να τη φτιάξω.
Τα scones είναι κάτι ανάμεσα σε muffin και ψωμάκια, που γίνονται είτε γλυκά είτε αρμυρά. Υπάρχει πάντως και o τρίτος δρόμος, με τα σκέτα scones να κόβονται στη μέση και να γεμίζονται κατά βούλησιν.
Εγώ διάλεξα μια αλμυρή εκδοχή, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετική συντροφιά για μπύρα …


Scones με τσένταρ και μπέικον



ΠΙΑΤΑΚΙ 



υλικά:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. μαργαρίνη κρύα, κομμένη σε κύβους
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
180 ml γάλα
1 κούπα τσένταρ τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο







Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το τσένταρ και το μπέικον.

 Ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας μέχρι να γίνει ψίχουλα. 

Αν και ακούγεται δύσκολο, δεν είναι. Χρειάζονται όμως γρήγορες κινήσεις, για να μη ζεσταθεί η μαργαρίνη κι αρχίσει να λυώνει.



ΨΙΧΟΥΛΙΑΣΜΑ
 



Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη. 

Την ανοίγουμε με το χοντρό πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 5 εκ. και κόβουμε στρογγυλούς δίσκους με κουπ-πατ ή ποτήρι. 

Βάζουμε τα scones σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο γάλα.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς κελσίου, για 10΄-15΄.



ΨΗΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου