Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Κόκκινη φακή σούπα

… Η φακή ήταν το πρόσχημα. Μέσα στις γιορτές, τα χοιρινά και τα πουλερικά, τα σιροπιαστά και τους κουραμπιέδες, τα πιλάφια και τις σαλάτες, εγώ πεθύμησα μια φακή. Μου ήρθε ξαφνικά στο μυαλό ένα πιάτο ζεστή, χυλωμένη φακή, βάλσαμο για το στομάχι και τον ουρανίσκο μετά το βομβαρδισμό που δέχτηκαν στα γιορτινά τραπέζια. 
Δεν πεθύμησα όμως την κλασσική, αλλά μια κόκκινη φακή. Νομίζω πως υπάρχει πια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αν κι εδώ δεν κατάφερα ακόμη να την εντοπίσω. Γι' αυτό την αγοράζω με τα κιλά κάθε φορά που πηγαίνω στην αγαπημένη μου Κομοτηνή.





Κι είναι αυτή η κόκκινη φακή μια αφορμή να μιλήσω για την Κομοτηνή. Πόλη μακρινή αλλά όχι απόμακρη, διαφορετική αλλά και τόσο οικεία. Τριγυρνάμε στα λιθόστρωτα της αγοράς, αγοράζουμε κόκκινη φακή και ξηρούς καρπούς, φύλλο γιουφκά και κουραμπιέδες, δεκάδες κουτιά τσάι από την υπέροχη γκάμα της Dogus, πετιμέζι, ταχίνι και ρετσέλι από το στραγαλάδικο του Κωνσταντίνου, καφέ από το Μουσταφά ή τον Κέκκερη, σουτζούκ λουκούμ, τουλουμπάκια και σιροπιαστά απ’ όπου βρούμε -κι όταν το σηκώνει η τσέπη μας τον Νεντίμ.
Κι όταν κουραστούμε, καθόμαστε για φαγητό στο King Food,

  


ένα ανατολίτικο fast food με λαχματζούν και εξαιρετικό μοσχαρίσιο γύρο σε φύλλο γιουφκά ή σε ψωμάκι που φτιάχνουν μόνοι τους.






Χοιρινό δεν υπάρχει, ούτε αλκοόλ, καθώς είναι απαγορευμένα για τους μουσουλμάνους. Πίνουμε δροσερά αναψυκτικά ή, ή όπως κάνουν και οι δεκάδες θαμώνες, αριάνι με το φαγητό.




Ξεστράτισα όμως κι ακόμη δεν έγραψα τη συνταγή για την κόκκινη φακή. Είναι λιτή αλλά απρόσμενα νόστιμη ...



Κόκκινη φακή σούπα






υλικά:   
1 ποτήρι κόκκινη φακή
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο σε κυβάκια
1 μικρή πατάτα σε κυβάκια
4-5 φλυτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό




Σε κατσαρόλα με λίγο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσει. 
 
Προσθέτουμε το καρότο και την πατάτα, πάντα ανακατεύοντας γιατί η πατάτα "πιάνει". 
 
Ρίχνουμε και τη φακή και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 3-4΄.

Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε μόνο αν χρησιμοποιήσουμε νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά η φακή, κάτι που σπάνια χρειάζεται πάνω από 30΄.

Μπορούμε να πολτοποιήσουμε τη φακή στο blender και να έχουμε μια βελουτέ πηχτή σούπα.
 
 Εγώ προτιμώ να την ανακατεύω αρκετά με ξύλινη κουτάλα, λυώνοντάς τη σιγά-σιγά όπως κάνουμε και με τη φάβα.

Σερβίρουμε με ρίγανη και λίγο ωμό ελαιόλαδο.


Κάθε φορά που τρώω φακή, γελάω με όλους εκείνους τους εξυπνάκηδες που για αιώνες ειρωνεύονται τον Ησαύ, το κορόιδο που αντάλλαξε τα πρωτοτόκια μ' ένα πιάτο φακή. Μήπως να το ξανασκεφτούν;
.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου