Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Μοσχάρι στη χύτρα για γιουβέτσι ...

 ... Ξεχωριστός ο φιλοξενούμενος και του μαγείρεψα με τα κουρασμένα χεράκια μου το πιο κλασσικό ελληνικό κυριακάτικο φαγητό να τον καλωσορίσω ...


Μοσχάρι στη χύτρα για γιουβέτσι



υλικά:
700 γρ. μέχρι 1 κιλό μοσχάρι (εδώ σπάλα)
2 κρεμμύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 γεμάτη κουταλιά τοματοπελτές
1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα τοματάκια (ή κονκασέ)
1 λίτρο ζωμός (εδώ 1 κύβος βοδινού και ζεστό νερό)

350 μέχρι 500 γρ. χοντρό κριθαράκι

τυρί που λυώνει για το ψήσιμο ή ξηρή μυζήθρα για το σερβίρισμα





Κόβουμε το κρέας σε μέτρα κομμάτια.




Το αλατοπιπερώνουμε, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και το μαλάζουμε με τα χέρια μας να αρτυθεί παντού και να νοστιμίσει.





Ανάβουμε το μάτι να ζεσταθεί η χύτρα και σωτάρουμε το κρέας σε 2-3 κουταλιές λάδι να πάρει χρώμα.





Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια.





Ρίχνουμε τα κρεμμύδια στο κρέας και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3΄-4΄ ακόμη.





Προσθέτουμε το σκόρδο σε φετάκια.





Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.





Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά.





Προσθέτουμε τα ντοματάκια και ανακατεύουμε να σπάσουν σε κομμάτια.

Αν θέλουμε, ενισχύουμε τη γεύση με ένα κανελλόξυλο ή με λίγη ρίγανη και μπούκοβο. Εγώ με λίγους κόκκους μπαχάρι που θα βγάλω όταν ρίξω τη σάλτσα στο κριθαράκι.

Αλατοπιπερώνουμε ξανά και ρίχνουμε το ζωμό.








Κλείνουμε τη χύτρα και βάζουμε το δείκτη της βαλβίδας στη θέση για το κρέας.





Μόλις σηκωθεί η βαλβίδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40΄ περίπου. 

Στα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε τη χύτρα στο σβηστό μάτι μέχρι να πέσει ο βρασμός.

Βγάζουμε τον ατμό και ανοίγουμε το καπάκι ή περιμένουμε να κρυώσει εντελώς, ανοίγουμε τη βαλβίδα και μετά το καπάκι.





Βγάζουμε το κρέας σε πιάτο και το σκεπάζουμε.

Βάζουμε το κριθαράκι στο ταψί του φούρνου (εδώ 350 γρ., αν βάλουμε μισό κιλό θα χρειαστεί να προσθέσουμε ζεστό νερό).





Περιχύνουμε το κριθαράκι με τη σάλτσα.

Προσθέτουμε, αν χρειάζεται, το ανάλογο για το κριθαράκι αλατοπίπερο.





Μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου, ανακατεύοντας πού και πού το κριθαράκι που έχει το κακό συνήθειο να κολλάει.





Μόλις βράσει το κριθαράκι σβήνουμε το φούρνο, τραβάμε το ταψί έξω και βάζουμε το κρέας.





Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί (εδώ μετσοβόνε διά μίαν και μοναδικήν φοράν και λόγω της ημέρας).





Αφήνουμε στο φούρνο ίσα να λυώσει το τυρί.





Σερβίρουμε και καταπλήσσουμε τα πλήθη.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου