Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας με κουσκουσάκι ...

... Παρότι τρώγαμε, όπως όλοι, πολλά ζυμαρικά, το κουσκουσάκι δεν το ξέραμε. Το αστράκι μάλιστα, τα μαλλιά αγγέλου επίσης, ίσια ή σε μπουκλάκια, το φιδέ μόνο στις σούπες, σπαγγέτι που τότε τα λέγαμε μακαρόνια και κριθαράκια που τα λέγαμε μανέστρες τα ξέραμε και τα τρώγαμε απέξω κι ανακατωτά.
Το κουσκουσάκι μου το ανέφερε ένας Μακεδόνας, παιδί μεταναστών στις φάμπρικες της Γερμανίας, που το έτρωγε τις καλές μέρες, αντί  για το σύνηθες πλιγούρι που μαγείρευε συχνότατα η γιαγιά του αρτυμένο με λάδι και ξύδι.
Κλείνουν τέτοια παιδικά τραύματα; Δεν κλείνουν. Ας πούμε ότι μπαλώνονται προσωρινά όταν μαγειρεύεις και του σερβίρεις ολόκληρη τη σωτέζα με ...

 

 Κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας με κουσκουσάκι

 

 

 

υλικά:
 Για τα κεφτεδάκια:
400 γρ. αρνίσιος κιμάς (λέει η συνταγή αλλά εμείς κάνουμε τον κουφό)
1 μικρό κρεμμύδι (γκέο βαγκέο)
2 πρέζες κανέλλα
1/2 κουτ. τσ. μείγμα μπαχαρικών για κεφτέδες
3/4 κουτ.τσ. κύμινο
30 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 αυγό
ξύσμα από 1 λεμόνι
 3 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες)
μαϊντανός ψιλοκομμένος

3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1/4 κουτ. τσ. κύμινο
 
2 κουταλιές τοματοπελτές

75 γρ. φέτα σε κυβάκια
1/4 κουτ.τσ. πάπρικα (εδώ γλυκιά καπνιστή)
2 κουταλιές ελαιόλαδο

200 γρ. κουσκουσάκι ή χοντρό κριθαράκι
1 κύβος κότας
700 ml ζεστό νερό (περίπου)
μαϊντανός ψιλοκομμένος

 




 

 


Η συνταγή είναι του
Yotam Ottolenghi και δημοσιεύτηκε στο Guardian. Για μας τους μεσόγειους βγάζουν μάτι οι ομοιότητες με τα σουτζουκάκια, αλλά θα πάω με τα νερά του και θα τη φτιάξω τη συνταγή όπως ορίζει, εκτός από τα κεφτεδάκια, που θα είναι έτοιμα με κιμά μοσχαρίσιο και αρνίσιο.


Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ τον κιμά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την κανέλλα, το μείγμα μπαχαρικών, τη φρυγανιά, το αυγό και το μαϊντανό.

Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο, το ξύσμα, 3/4 κουτ.τσ. κύμινο, 3 κουταλιές νερό, και το ανάλογο αλάτι και πιπέρι.

Ζυμώνουμε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 10΄. 

Πλάθουμε 12 ισομεγέθη κεφτεδάκια.




Βάζουμε σε μπωλ τα κυβάκια της φέτας.

 

 

 

 

Τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές λάδι και τα αρωματίζουμε με την πάπρικα. 

Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.





Βάζουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθούν σε σωτέζα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά τα κεφτεδάκια για 10΄ 

 

 

 

 

γυρνώντας τα τακτικά ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. 



 

 

Βγάζουμε τα κεφτεδάκια σε πιάτο και, αν έχουν βγάλει πολύ λίπος, κρατάμε 1 κουταλιά μόνο και πετάμε το υπόλοιπο.

Στο λάδι/λίπος που κρατήσαμε ροδίζουμε το σκόρδο, που έχουμε κόψει σε φετάκια, για 1΄. 





Ρίχνουμε το κύμινο και τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε για 1΄. 



 

 

Προσθέτουμε το κουσκουσάκι/κριθαράκι και το καβουρντίζουμε για λίγο να πάρει γεύση. 





Ρίχνουμε το ζωμό, το ζεστό νερό και μισό κουτ. τσ. αλάτι και ανακατεύουμε καλά. 





Βάζουμε ξανά τα κεφτεδάκια στη σωτέζα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄ περίπου, ανακατεύοντας τακτικά γιατί το κουσκουσάκι/κριθαράκι πιάνει (κολλάει) στον πάτο της.





Βγάζουμε το καπάκι, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το βράσιμο και την πυκνότητα της σάλτσας. Βράζουμε χωρίς καπάκι για άλλα 4΄-5΄.





Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βάζουμε στο φαγητό τη μαριναρισμένη φέτα.

Καπακώνουμε ξανά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 2΄-3΄. 




 

Ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως, όπως είναι με τη σωτέζα.







Και σε πιάτο.








2 σχόλια: