... Παρότι είναι Φεβρουάριος, εγώ θα φτιάξω μια συνταγή του Gennaro, του φασαριόζου και φιγουρατζή ιταλού σεφομάγειρα, που σαν άλλος δρυίδης πέρασε τη σοφία του στο Jamie Oliver. Και θα φτιάξω την πάστα φριτάτα του, που ανακυκλώνει μακαρόνια που περίσσεψαν. Στον απόηχο της Μακαρονούς μου δίνει λύση για τα ζυμαρικά που περίσσεψαν και περιμένουν στο ψυγείο ...
Pasta frittata
υλικά:
200 γρ. βρασμένα σπαγγέτι (κρύα, κατά προτίμηση χτεσινά)
2 αυγά
λίγη τριμμένη γραβιέρα
1 μπάλα μοτσαρέλα
5-6 τοματίνια
βασιλικός, φυλλαράκια ρόκας
Αν δε χρησιμοποιήσουμε μακαρόνια που περίσσεψαν, βράζουμε σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπωλ και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνουμε τα αυγά - λίγο αλάτι, αρκετό πιπέρι και τα χτυπάμε με πηρούνι.
Ρίχνουμε τα αυγά στα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.
Τρίβουμε λίγη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε καλά 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι που μπαίνει και στο φούρνο, ρίχνουμε το μείγμα των ζυμαρικών και το ισιώνουμε.
Τηγανίζουμε για 5΄ περίπου σε μέτρια φωτιά, να πάρει χρώμα από κάτω και να γίνει μια τραγανή κρούστα.
Βάζουμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 5΄.
Παρένθεση εξομολογητική και απαραίτητη: όσο κι αν σέβομαι τις συνταγές και θέλω ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, δεν πρόκειται ν' ανάψω φούρνο για να ψήσω 5΄ μια φριτάτα, όσο λαχταριστή κι αν δείχνει.
Θα τη συνεχίσω στο τηγάνι, αναποδογυρίζοντας και ψήνοντας τη φριτάτα και από την άλλη πλευρά και θα καταφύγω το γκριλ του φούρνου μικροκυμάτων για να ψηθούν μοτσαρέλα και τοματίνια. Ιδού, τα είπα και ξαλάφρωσα.
Γυρνάμε τη φριτάτα σε πιάτο, με την ψημμένη πλευρά προς τα πάνω.
Αραδιάζουμε στην επιφάνειά της τη μοτσαρέλα και τα τοματίνια σε φέτες.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Βάζουμε τη φριτάτα ξανά στο φούρνο για άλλα 5΄.
Μόλις τη βγάλουμε, τρίβουμε από πάνω λίγη γραβιέρα ακόμη.
Γαρνίρουμε με βασιλικό ή λίγη ρόκα.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου