Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Κουραμπιέδες βουτύρου με αμύγδαλα ...

 ... Κουραμπιέδες!! Τόνοι από κουραμπιέδες. Βουνά από κουραμπιέδες. Λαοί από κουραμπιέδες.
Μελομακάρουνα. Ορδές μελομακαρούνων ...
Τσουρέκια. Ξηροί καρποί. Ποτά! Οπωσδήποτε το γλυκό του σπιτιού (για το καλό).
Μασώμεν, μασάτε, μασώσι. Από το πρωί. Τρώγω, πίνω, φουσκώνω.
Όλοι είμαστε Καίσαρες του στομαχιού. Και το στομάχι είναι ο Καίσαράς μας. Ο Δικτάτωρ .
.. έγραφε ο Τσιφόρος στα Θεότρελα ρεπορτάζ πριν από πολλά πολλά last years αφθονίας. 
Τώρα, πού pass ρε Καραμήτρο  ...

 

  Κουραμπιέδες βουτύρου με αμύγδαλα





υλικά:
250 γρ. βούτυρο
150 γρ. αραβοσιτέλαιο
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 σφηνάκι τσίπουρο
1/2 κουτ. γλ. baking powder
2 βανίλιες
αμύγδαλα καβουρντισμένα (εδώ με το φλούδι και χοντροκομμένα)
650 – 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις






Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψει (περίπου 15΄-20΄).

Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10΄.

Προσθέτουμε τις βανίλιες, το baking powder, το τσίπουρο και την άχνη.

Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει (περίπου 10΄- 15΄ ακόμη).



ΒΟΥΤΥΡΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ



Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. 

Μπορεί να μη χρειαστεί όλο ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω.

Όταν η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μαζεύεται γύρω από το γάντζο του μίξερ είναι έτοιμη. 

Αφαιρούμε το εξάρτημα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά τη ζύμη με το χέρι μας.

     

ΖΥΜΗΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 

 

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε, φροντίζοντας ο καθένας να έχει μέσα τουλάχιστον 1-2 κομμάτια αμύγδαλο.

Τους πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας και τους βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.



ΤΑΨΙ
ΤΑΨΙ 2ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΙ ΚΟΝΤΙΝΟ


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.



ΨΗΜΕΝΟΙ
ΨΗΜΜΕΝΟΙ


Μόλις οι κουραμπιέδες κρυώσουν ελαφρά τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. 

Αν θέλουμε τους ραντίζουμε και με ανθόνερο.



107_1977

107_1981
ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΟΝΤΙΝΟ



Όταν κρυώσουν εντελώς, βάζουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλες ή δίσκους.

Τρατάρουμε.



ΑΝΩΘΕΝ
ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟΜΕ ΦΟΝΤΟΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου