Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Μελομακάρονα παραδοσιακά ...

 ... Δεν πά' να βάζουνε σοκολάτα, δεν πά' να βάζουνε σιρόπι είμαι της Αγαύης γιος, δεν πά 'να βάζουνε λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο, κολυκοθόσπορο και περονόσπορο. Εγώ τα μελομακάρονα τα έφτιαχνα και πάντα θα τα φτιάχνω έτσι ...

 

Μελομακάρονα παραδοσιακά




 

υλικά:
1170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ζάχαρη άχνη
380 γρ. χυμός πορτοκαλιού
525 γρ. ηλιέλαιο
45 γρ. φυτίνη (ή μαργαρίνη) λυωμένη
3 γρ. σόδα
4 γρ. αμμωνία
κανέλλα, γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:
1 κιλό νερό
1400 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
1 πορτοκάλι
κανελλόξυλο





Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι. 

Βράζουμε για 4΄-5΄ τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μέλι, το πορτοκάλι μαζί με τη φλούδα του και κομμένο στη μέση και ένα κανελλόξυλο. 

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. 

Κατά τη διάρκεια του μελώματος, ίσως χρειαστεί να το ζεστάνουμε ελαφρά ξανά.




Ρίχνουμε στο ηλιέλαιο το ξύσμα, τη φυτίνη/μαργαρίνη, την άχνη, την αμμωνία, τη σόδα και τα κανελλογαρύφαλλα και ανακατεύουμε καλά με το χέρι. 

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ξανά. 

Το μείγμα αφρίζει μόλις ο χυμός του πορτοκαλιού συναντηθεί με τη σόδα και την αμμωνία.




 


Ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι. 

Ξεκινώντας από το κέντρο, κάνουμε κυκλικές κινήσεις με το χέρι ενσωματώνοντας σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα.



 

 

Ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. 

Και δεν ζυμώνουμε, για να μη βγει ξανά το λάδι του μείγματος στην επιφάνεια.






Κόβουμε μικρά κοματάκια ζύμη και τα πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας. 

 

 

 

Αν θέλουμε πιέζουμε ελαφρώς τις άκρες τους σχηματίζοντας μυτούλες και δημιουργούμε σχέδια στην επιφάνειά τους με πηρούνι. 

Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα στα ταψιά.

 






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄ περίπου. 

Αν θέλουμε να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί, χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του θερμού αέρα προσαρμόζοντας το χρόνο του ψησίματος ανάλογα.

 

 



Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να σταθούν για 3΄-5΄ και να τραβήξουν σιρόπι. 

Τα γυρίζουμε με πηρούνι από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε για άλλα 3΄-5΄.




 

Βγάζουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με μέλι.

Πασπαλίζουμε με καρύδια ανακατεμένα με λίγη ζάχαρη, κανέλλα και γαρύφαλλο.



   IMG_20181211_150602



Τρατάρουμε.




IMG_20181211_150639IMG_20181211_150532

IMG_20181211_150646

IMG_20181211_150703


IMG_20181211_150602








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου