Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Πράσινη σακσούκα ...

 ... Όχι ότι ξέραμε την κόκκινη κι από χτες, αλλά κάποια στιγμή τη μάθαμε. Τη φτιάξαμε, μας καλάρεσε και την ξαναφτιάξαμε και την ξαναφτιάξαμε και την ξαναφτιάξαμε. Μέχρι που ήρθε ο Jamie Oliver να μας προτείνει και μια πράσινη. Pourqoi pas ...


Πράσινη σακσούκα



υλικά:
175 γρ. σπαράγγια (εδώ από βαζάκι)
175 γρ. μπρόκολο (εδώ κατεψυγμένα μπουκετάκια)
1 πατάτα (175 γρ.)
1 σκελίδα σκόρδο
1-2 κουτ. τσαγιού χαρίσα (εδώ πάστα τσίλι)
3-4 αυγά
2 κουταλιές τυρί cottage
δυόσμος ή μαϊντανός





Η συνταγή γίνεται με φρέσκα σπαράγγια και μπρόκολο των οποίων μαγειρεύονται πρώτα τα σκληρά μέρη και στη συνέχεια προστίθενται οι πιο τρυφερές άκρες. Τα δικά μου, από βαζάκι και κατάψυξη, προστέθηκαν διαφορετικά και μοιραία δεν ήταν και αρκετά πράσινα.
Αντικαθιστούμε χωρίς πρόβλημα τα πράσινα συστατικά με σπανάκι, kale, κολοκυθάκια ή πράσα, ανάλογα με την εποχή, τα γούστα και την τσέπη.

 


Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.

Κόβουμε και τα κοτσάνια των σπαραγγιών και του μπρόκολου σε ροδέλες.




Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά τα κοτσάνια.

 
 

 



Προσθέτουμε την πατάτα και τα σωτάρουμε μαζί για 4΄-5΄.





Νοστιμίζουμε με το 1 κουτ.τσ. τσίλι και ανακατεύουμε.





Ρίχνουμε το σκόρδο σε φετάκια ή πολτοποιημένο και συνεχίζουμε για άλλα 2΄-3΄. 

Προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε 250 ml ζεστό νερό, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για 5΄, ή μέχρι να μαλακώσουν πατάτες και μπρόκολο.

Αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό, ξεκαπακώνουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί.





Προσθέτουμε τα σπαράγγια, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ανακατεύουμε απαλά. 





Ανοίγουμε μικρές λακούβες ανάμεσα στα λαχανικά και σπάμε τα αυγά.

Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν τα αυγά όσο μας αρέσει.





Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε μικρές κουταλιές cottage στην επιφάνεια του φαγητού.





 Ρίχνουμε την υπόλοιπη πάστα τσίλι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μια στάλα ελαιόλαδο.

 






Σερβίρουμε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου