Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Enchilladas με μαύρα φασόλια ...

 ... Τώρα πώς γίνεται και μια συνταγή που θα μπορούσε να περιγραφεί ως "φτιάχνω μια σάλτσα ντομάτας, γεμίζω τορτίγιες με μαύρα φασόλια και φέτα, τις αραδιάζω στη σάλτσα και τις ψήνω" βγήκε μια ανάρτηση μεγαλύτερη από τα ομηρικά έπη και τις αρχοντικές τριλογίες μαζί, ακόμη παλεύω να το καταλάβω ...

 

 Enchilladas με μαύρα φασόλια

 


 

υλικά:
Για τη σάλτσα σύμφωνα με τη συνταγή:
4 ντομάτες
2 κόκκινες πιπεριές
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκ. σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά

Για τη σάλτσα στον παρασκευαστή σούπας:
2 κονσέρβες ντομάτα κονκασέ
1 άσπρο κρεμμύδι
φρ. κρεμμυδάκι
ροδέλες πιπεριάς
1 ψημμένη πιπεριά Φλωρίνης
1-2 σκ. σκόρδο
μισό κουτ. πάστα τσίλι

Για τη γέμιση:
2 κονσέρβες μαύρα φασόλια
λίγη πάστα τσίλι
καπνιστή πάπρικα
1 κομμάτι φέτα
μαϊντανός ψιλοκομμένος

8 μικρές τορτίγιες
τριμμένο τυρί (εδώ ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά)


Για το σερβίρισμα:
1 κονσέρβα καλαμπόκι
1 κουταλιά βούτυρο
1 φρ. κρεμμυδάκι
λίγη πάστα τσίλι
χυμός λεμονιού
μαϊντανός

στραγγιστό γιαούρτι




Η συνταγή του Jamie Oliver εδώ.

 Κόβουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές (εγώ χρειάστηκε και να τα ξεπαγώσω, μαζί με λίγο μαϊντανό).




 

Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ στον παρασκευαστή σούπας.

 

 

 

 Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας μαζί με λίγο νερό (εγώ πρόσθεσα και έναν κύβο) και αλατοπιπερώνουμε.

 

 

 

 Συμπληρώνουμε νερό μέχρι την ένδειξη του παρασκευαστή και επιλέγουμε τη λειτουργία chunky.


 

 

 

 Προφανώς και δεν είναι απαραίτητος ο παρασκευαστής για να φτιάξουμε τη σάλτσα, απλώς εγώ έτυχε να αγοράσω πρόσφατα έναν και να πειραματίζομαι. Φτιάχνουμε σε κατσαρολάκι μια κλασσική σάλτσα ντομάτας με τα υλικά της συνταγής.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ξύδι και πολτοποιούμε τη σάλτσα να γίνει παχύρρευστη.



 

 

Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.






Τα βάζουμε σε μεγάλο πιάτο, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο λάδι και νοστιμίζουμε με πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή και λίγη πάστα τσίλι.

 



Πατάμε τα φασόλια με πηρούνι.




Πατάμε μαζί τους και τη φέτα, προσθέτουμε μαϊντανό και ανακατεύουμε.



 

 Αραδιάζουμε τις τορτίγιες στον πάγκο της κουζίνας.


 

Μοιράζουμε τη γέμιση.

 

 

 

 

Τυλίγουμε τις τορτίγιες ρολό.





Βάζουμε τη μισή σάλτσα σε ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος.





Αραδιάζουμε τις τορτίγιες μέσα στη σάλτσα.

 

 


Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα μέχρι να καλυφθούν (ίσως να μη χρειαστεί όλη η σάλτσα, τη φυλάμε στο ψυγείο σε αποστειρωμένο βάζο).

 

 

 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄. 

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.

 



Ψήνουμε για άλλα 5΄-10΄.





Για τη γαρνιτούρα λυώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το καλαμπόκι, καλά στραγγισμένο, να πάρει χρώμα.




Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το τσίλι, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι και τα σωτάρουμε μαζί.

Ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

 

 


Βάζουμε 2 τορτίγιες σε κάθε πιάτο.

 

 

Από πάνω 1-2 κουταλιές γιαούρτι και 2 κουταλιές καλαμπόκι.

Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου