... Έπεσαν επιτέλους οι μελιτζάνες. Και σε τιμή και στα χέρια μου. Για μια συνταγή που φτιάχνουν από τα Γρεβενά και την Ξάνθη μέχρι το Λίβανο ...
Μελιτζάνες με ρεβύθια στη γάστρα
υλικά:
3 μελιτζάνες
2 κρεμμύδια
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη και 1 κόκκινη (προαιρετικά)
250 ντομάτα κονκασέ ή πασάτα
1 φρέσκια ντομάτα (αν υπάρχει)
πάπρικα γλυκειά και λίγη καυτερή, κύμινο
1 κουταλιά πετιμέζι (προαιρετικά)
μαϊντανός
400 γρ. ρεβύθια βρασμένα (εδώ από κονσέρβα)
Αν έχουμε χρόνο αποφλοιώνουμε τα ρεβύθια για να αποφύγουμε ξέμπαρκα φλούδια στο φαγητό.
Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσάνι και μια λεπτή φέτα από την άλλη πλευρά τους.
Τις αποφλοιώνουμε βγάζοντας μία λωρίδα και αφήνοντας μία.
Τις κόβουμε κατά μήκος σε 4 ή 6 κομμάτια.
Κόβουμε ξανά σε μέτρια κομμάτια.
Τις αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τις αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 20΄-25΄.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε φετάκια.
Καπακώνουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄, ανακατεύοντας πού και πού.
Προσθέτουμε την πιπεριά σε ροδέλες και το σκόρδο πολτοποιημένο ή σε φετάκια.
Σωτάρουμε μαζί για 5΄ και προσθέτουμε τα ρεβύθια, στραγγισμένα και κατά προτίμησιν αποφλοιωμένα.
Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με πάπρικα, μπούκοβο και κύμινο.
Αφήνουμε 2΄-3΄ να σωταριστούν και να μοσχομυρίσουν και προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τη φρέσκια ντομάτα και λίγο νερό (μισή με μία κούπα).
Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15΄-20΄.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλουμε, 1 κουταλιά πετιμέζι.
Λαδώνουμε ελαφρά μια γάστρα και ρίχνουμε τη σάλτσα με τα ρεβύθια.
Ρίχνουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 30΄.
Αφήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου