Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Κερασόπιτα ...

 ... Δεν ξέρω αν το φτηνό το κρέας το τρων τα σκυλιά, εγώ μια χαρά το μαγειρεύω χρόνια τώρα και δε με λες και bitch, πάντως τα φτηνά τα κεράσια - ή τα δευτερότερα αν καταφέρουμε να τα βρούμε - γίνονται ωραία κερασόπιτα ...


Κερασόπιτα





υλικά:
Για τη ζύμη: 

125 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. γιαούρτι (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
70 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. άχνη
350 γρ. αλεύρι
1 κοφτό κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 μπωλ κεράσια χωρίς κουκούτσια (300-350 γρ.)
2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ

προαιρετικά: μαρμελάδα κεράσι ή βύσσινο 






Μαλακώνουμε ελαφρά τη μαργαρίνη στα μικροκύματα. 

 


 

 

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και την άχνη και ανακατεύουμε το μείγμα με πηρούνι. 

 

 


 

 

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά.

 

 

 

 

Ρίχνουμε τα 200 γρ. αλεύρι και το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με πηρούνι. 

 

 


 


Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί.





Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο άνισα μέρη (χοντρικά σε 2/3 και 1/3).

 

 




Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια κόβοντάς τα στη μέση. 







 
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. 







 Απλώνουμε με το χέρι το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. σηκώνοντάς το και στα πλαϊνά τοιχώματα μέχρι τη μέση. Αν θέλουμε, αλείφουμε τη βάση με μαρμελάδα (και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μπισκότο).







Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.






Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο, με το χέρι ή με πλάστη.







Καλύπτουμε τα κεράσια με το φύλλο της ζύμης. 







 Κλείνουμε τις άκρες και τρυπάμε με πηρούνι τη ζύμη.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 35΄ - 40΄.







Μόλις κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρουμε την κερασόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.








Πασπαλίζουμε με άχνη.






Τρατάρουμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου