Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Φακές σαλάτα με καπνιστή πέστροφα ...

 ... Πλάκωσαν οι ζέστες, πανάθεμά τες, και πώς θα βγάλουμε το καλοκαίρι με τέτοιες και χειρότερες συνθήκες, ειδικά ημείς οι ευπαθείς και φωτοευαίσθητοι. Πάντως σίγουρα όχι νηστικοί. Ακόμη και στην αφόρητη ζέστη υπάρχουν λύσεις ...

 

Φακές σαλάτα με καπνιστή πέστροφα

 

 

 

υλικά:
1 κονσέρβα φακές
1 φιλέτο καπνιστής πέστροφας
φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες
άνηθος ή μαϊντανός

προαιρετικά: μισή μαραθόριζα

λάδι, λεμόνι ή σως βινεγκρέτ

Για τη βινεγκρέτ:
2-3 κουταλιές χυμός λεμονιού
1-2 κουτ. γλ. μουστάρδα (εδώ απαλή Dijon)
1/4 κούπας ελαιόλαδο 

 

 

Κόβουμε τη μαραθόριζα σε λεπτές φέτες.

 

 


 Στραγγίζουμε καλά τις φακές και τις βάζουμε σε μεγάλο μπωλ ή σαλατιέρα.

Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη μαραθόριζα και τα μυρωδικά της επιλογής μας και ανακατεύουμε.

 

 

 

 

Ξεχωρίζουμε το ένα φιλέτο της πέστροφας και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

 

 

 

 Προσθέτουμε την πέστροφα στις φακές.

 

 

Αλατοπιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με λάδι και λεμόνι. Εναλλακτικά, περιχύνουμε με μια σως βινεγκρέτ και ανακατεύουμε απαλά αλλά καλά.

 

 

 

Σερβίρουμε. 







Για να φτιάξουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού.


 

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι δουλεύοντας πάντα με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες ντρέσσινγκ.

Νοστιμίζουμε με 1/2 κουτ. τσ. αλάτι και 1/4 κουτ. τσ. πιπέρι.

 

 

 




Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Κερασόπιτα ...

 ... Δεν ξέρω αν το φτηνό το κρέας το τρων τα σκυλιά, εγώ μια χαρά το μαγειρεύω χρόνια τώρα και δε με λες και bitch, πάντως τα φτηνά τα κεράσια - ή τα δευτερότερα αν καταφέρουμε να τα βρούμε - γίνονται ωραία κερασόπιτα ...


Κερασόπιτα





υλικά:
Για τη ζύμη: 

125 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. γιαούρτι (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
70 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. άχνη
350 γρ. αλεύρι
1 κοφτό κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 μπωλ κεράσια χωρίς κουκούτσια (300-350 γρ.)
2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ

προαιρετικά: μαρμελάδα κεράσι ή βύσσινο 






Μαλακώνουμε ελαφρά τη μαργαρίνη στα μικροκύματα. 

 


 

 

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και την άχνη και ανακατεύουμε το μείγμα με πηρούνι. 

 

 


 

 

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά.

 

 

 

 

Ρίχνουμε τα 200 γρ. αλεύρι και το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με πηρούνι. 

 

 


 


Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί.





Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο άνισα μέρη (χοντρικά σε 2/3 και 1/3).

 

 




Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια κόβοντάς τα στη μέση. 







 
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά. 







 Απλώνουμε με το χέρι το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. σηκώνοντάς το και στα πλαϊνά τοιχώματα μέχρι τη μέση. Αν θέλουμε, αλείφουμε τη βάση με μαρμελάδα (και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μπισκότο).







Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.






Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο, με το χέρι ή με πλάστη.







Καλύπτουμε τα κεράσια με το φύλλο της ζύμης. 







 Κλείνουμε τις άκρες και τρυπάμε με πηρούνι τη ζύμη.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 35΄ - 40΄.







Μόλις κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρουμε την κερασόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.








Πασπαλίζουμε με άχνη.






Τρατάρουμε.