Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Βασιλόπιτα χωρίς γλουτένη ...

 ... Αφού πέτυχα τα μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, γιατί να μην πετύχω και τη βασιλόπιτα; Audaces fortuna iuvat, όπως έλεγε και ο σεβαστός λατινιστής που εκνεύριζε τον κοκκινογένη καπετάνιο των πειρατών αλλά αποτέλεσε για μένα φάρο σοφίας από τα μικράτα μου. Φέτος λοιπόν, θα κόψουμε βασιλόπιτα χωρίς γλουτένη. Θα κάνω το κομμάτι μου και επιτέλους θα φάω το κομμάτι μου ...


Βασιλόπιτα χωρίς γλουτένη





υλικά:
330 γρ. κόκκινη φαρίνα (που φουσκώνει) χωρίς γλουτένη 
2 αυγά
270 γρ. ζάχαρη
120 γρ. ηλιέλαιο
220 γρ. γιαούρτι
2 βανίλιες
2 πρέζες κοπανισμένη μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα πορτοκαλιού

σταγόνες σοκολάτας
ζάχαρη άχνη







Κοπανάμε τη μαστίχα στο γουδί με ελάχιστη ζάχαρη.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη στα αυγά.
 
 Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη μαστίχα, το αλάτι και το ηλιέλαιο, αρωματίζουμε με  το ξύσμα  και δουλεύουμε το μείγμα με τον αυγοδάρτη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.







Ρίχνουμε  λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινίζοντάς το και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.







Ενδιάμεσα προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί στο μείγμα.






Τυλίγουμε το φλουρί σε αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη, μαζί με τις σταγόνες σοκολάτας αν χρησιμοποιήσουμε.
 
Κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.







Αδειάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.






 Μόλις κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. 






Αχνίζουμε γενναιόδωρα τη βασιλόπιτα.






Γράφουμε τη χρονιά με σταγόνες σοκολάτας.







Καλή πρωτοχρονιά. 

 Καλή χρονιά.