Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη ...

 ...  Ήρθε άσπρη μέρα και για μας. Φέτος θα κάνω κι εγώ Merry merry merry  merry Christmas. Γιατί θα φάω επιτέλους μελομακάρονα. Συνταγές υπήρχαν αρκετές, εγώ δεν το τολμούσα, αλλά φέτος ένιωσα έτοιμη. Και μάλιστα έφτιαξα τη δική μου συνταγή για μελομακάρονα χρησιμοποιώντας αλεύρι χωρίς γλουτένη, σε ένα πείραμα με ισχυρότερο το ενδεχόμενο αποτυχίας παρά επιτυχίας. Και όμως διαψεύστηκα πανηγυρικώς. Και πανηγυρίζω κατεβάζοντας δυο-δυο τα ...


Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη





υλικά:
585 gr. αλεύρι χωρίς γλουτένη
(εδώ 500 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη + 85 γρ. κόκκινη φαρίνα χωρίς γλουτένη)
15 γρ. ζάχαρη άχνη
190 γρ. χυμός πορτοκαλιού
262 γρ. ηλιέλαιο
20 γρ. μαργαρίνη λυωμένη και χλιαρή
2 γρ. αμμωνία
1,5 γρ. μαγειρική σόδα
κανέλλα, γαρύφαλλο τριμμένο
ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
μισό πορτοκάλι
κανελλόξυλο




Ζυγίζουμε προσεκτικά όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε.




Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βράζοντας για 5΄ τα υλικά του. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να χλιάνει. 

Συνήθως περισσεύει αρκετό μετά το σιρόπιασμα, το διατηρούμε στο ψυγείο σε βαζάκι και φρεσκάρουμε όποτε χρειάζεται τα μελομακάρονα, ζεσταίνοντας το πρώτα στα μικροκύματα.

Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ το ηλιέλαιο, τη μαργαρίνη, την άχνη, τη σόδα, την αμμωνία, το ξύσμα και τα κανελλογαρύφαλλα.

 Ανακατεύουμε με το χέρι.





Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και χαιρόμαστε τη χημική αντίδραση που συμβαίνει μπροστά στα αθώα παιδικά μας μάτια και κάνει τη σόδα να φουσκώνει.





Κρατάμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι στην άκρη και ρίχνουμε το υπόλοιπο στο μείγμα των υγρών υλικών.

Δουλεύουμε με το χέρι ανακατεύοντας κυκλικά μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Δε ζυμώνουμε ούτε ταλαιπωρούμε πολύ τη ζύμη και, αν χρειαστεί, ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.





Πλάθουμε μικρά ατρακτοειδή ή στρογγυλά μελομακάρονα, προσπαθώντας να δουλεύουμε σχετικά γρήγορα γιατί οι ζύμες χωρίς γλουτένη έχουν ευαίσθητες ισορροπίες στερεών και υγρών.

Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ρηχά ταψιά.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 18΄-20΄. Καλύτερα να βάζουμε τα ταψιά δύο-δύο και να τα ψήνουμε στη λειτουργία του θερμού αέρα.






Ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα στο σιρόπι.

Τα γυρνάμε προσεκτικά με πηρούνι για να σιροπιαστούν καλά.

Τα βγάζουμε σε πιάτο και συνεχίζουμε το σιρόπιασμα διατηρώντας το σιρόπι ελαφρά χλιαρό.





Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα ραντίζουμε με μέλι που έχουμε λυώσει σε μπρίκι ή στα μικροκύματα.






Πασπαλίζουμε με καρύδι αρωματισμένο με κανελλογαρύφαλλα.





Απολαμβάνουμε ξεχασμένες γεύσεις και αρώματα.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου