... Ε, ναι, μου αρέσουν τα πράσα. Πάρα πολύ. Είναι αψιά, είναι γλυκά, έχουν τις χάρες όλες. Όσο τραχιά και άγρια φαίνονται ωμά, τόσο γλυκαίνουν και μαλακώνουν όταν μαγειρεύονται. Με δική τους ιδιωτική ετικέτα τα αξίωσα και τα δοκίμασα σε δεκάδες εκδοχές και παραλλαγές.
Από πρώτο φετινό δεμάτι κράτησα τα άσπρα κομμάτια τους στην άκρη και με τα υπόλοιπα έφτιαξα μια γρήγορη πρασόπιτα που γρήγορα καταναλώθηκε, το βράδυ είχαν μείνει λίγα ψίχουλα να θυμίζουν το εφήμερο πέρασμά της από τον κόσμο και τα στομάχια μας.
Σήμερα λοιπόν θα τηρήσω την άλλη μου υπόσχεση και μετά την πίτα θα φτιάξω με τα πράσα που κράτησα εκείνο το ...
Πρασόρυζο
υλικά:
600 γρ. πράσα (το λευκό κάτω μέρος)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
3/4 κούπας ρύζι καρολίνα
λίγο άσπρο κρασί
άνηθος
Κόβουμε και πετάμε τη ρίζα και αφαιρούμε το εξωτερικό σκληρό φύλλο των πράσων.
Τα κόβουμε περίπου στη μέση, λίγο πάνω από εκεί που αρχίζει το πράσινο χρώμα τους.
Κρατάμε το πάνω μέρος με τα φύλλα για σούπα ή πίτα.
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες.
Τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι.
Το σωτάρουμε για 5΄ και προσθέτουμε τα πράσα.
Τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄.
Προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου μισή κούπα) και τα αφήνουμε να αχνιστούν και να εξατμιστεί το νερό.
Ρίχνουμε έναν κύβο και λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι τα πράσα να αρχίσουν να μαλακώνουν (περίπου 15΄-20΄).
Ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και το σωτάρουμε για 3΄-4΄ μαζί με τα πράσα.
Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί.
Προσθέτουμε 1,5 κούπα ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά αν χρειάζεται, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το ρύζι να πιει σχεδόν όλα τα υγρά και να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να τραβήξει την υγρασία του.
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου με λεμόνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μια ιδέα ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου