... Επιτέλους πράσα. Κι όχι ένα και δυο. Δεμάτια ολόκληρα σε κάθε πάγκο της λαϊκής να υπόσχονται φθινοπωρινή ανάσα μετά το ανυπόφορο φετινό καλοκαίρι.
Δε γίνεται να μην πάρω κι ας μην τα είχα στο πρόγραμμα. Η κλασσική ηπειρώτισσα γιαγιά που τα πουλάει χρειάζεται στήριξη κι ανταμοιβή των κόπων και του κουράγιου της, έστω και με τον οβολό που αντιστοιχεί σ' ένα δεμάτι πράσα. Θα κρατήσω τα λευκά κομμάτια για το πρώτο πρασόρυζο της χρονιάς και με τα υπόλοιπα θα φτιάξω μια ...
Πρασόπιτα εύκολη με λουκάνικο
υλικά:
400 γρ. πράσα (εδώ το πάνω μισό τους, πράσινα και φύλλα)
1 χωριάτικο λουκάνικο
λίγο λευκό κρασί
ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
1 αυγό
μισό κεσεδάκι (100 γρ.) γιαούρτι (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 πολλαπλά φύλλα (κατεψυγμένα)
Για να καθαρίσουμε τα πράσα αφαιρούμε πρώτα το εξωτερικό φύλλο τους.
Τα κόβουμε στη μέση περίπου και κρατάμε το κάτω μισό τους (το λευκό κομμάτι που είναι το φιλέτο) για πρασόρυζο.
Κόβουμε τα υπόλοιπα σε κομμάτια με το ψαλίδι της κουζίνας και τα ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό.
Τα πράσα κρύβουν πάντα χώμα ανάμεσα στα φύλλα τους, τα πλένουμε καλά λοιπόν μέσα σε νερό και τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι.
Ρίχνουμε τα πράσα και τα σωτάρουμε για 5΄.
Προσθέτουμε λίγο νερό, και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15΄.
Μόλις το νερό τελειώνει, προσθέτουμε ξανά λίγο.
Αλατοπιπερώνουμε τα πράσα και ρίχνουμε το κρασί.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη του λουκάνικου και κόβουμε το εσωτερικό σε κομμάτια.
Ρίχνουμε το λουκάνικο στα πράσα και ανακατεύουμε.
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα πράσα και να εξατμιστούν τυχόν υγρά.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.
Ρίχνουμε στο γιαούρτι το αυγό και αλατοπιπερώνουμε.
Χτυπάμε με πηρούνι μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Αλείφουμε με τη μισή κρέμα το κάτω φύλλο.
Σκορπίζουμε από πάνω τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και κατά προτίμηση στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 35΄-40΄.
Στα μισά του ψησίματος γυρνάμε το ταψί τα πίσω μπρος, για να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου