Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Χοιρινή τηγανιά …

… Η καλή η τηγανιά δεν είναι δούλα και κυρά. Είναι λιτή, γίνεται με τα απολύτως απαραίτητα υλικά – καλό χοιρινό κρέας με λίγο ή περισσότερο λίπος, ελάχιστο λάδι, κρασί και ρίγανη. Άντε και λίγο λεμόνι …



Χοιρινή τηγανιά






υλικά:
600 γρ. χοιρινό κρέας (εδώ σπάλα)
100 ml λευκό κρασί
ρίγανη
χυμός από μισό λεμόνι

1-2 δαφνόφυλλα








Κόβουμε το κρέας σε μέτρια ή μικρότερα κομμάτια και το αλατοπιπερώνουμε. 










Ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας σε σχετικά δυνατή φωτιά. 

Το γυρίζουμε τακτικά, χωρίς να το τρυπάμε, για να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές.












Περιχύνουμε το κρέας με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί περίπου το μισό. 












Αρωματίζουμε με τη ρίγανη (ή/και θυμάρι) και ανακατεύουμε καλά. 

Ρίχνουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι τη μέση του κρέατος. 

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας (περίπου 40΄-50΄).











Αφαιρούμε το καπάκι και ελέγχουμε το κρέας. 

Αν χρειάζεται κι άλλο βράσιμο, ίσως πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό. 

Αν είναι έτοιμο, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και μετά από 5΄ αποσύρουμε από τη φωτιά.









Σερβίρουμε.































Η τηγανιά γίνεται παραδοσιακά μόνο με λίγο ελαιόλαδο, κρασί και μυρωδικά. Το κρέας μαγειρεύεται με το δικό του λίπος και το κρασί και είναι σχετικά στεγνό και χωρίς σάλτσα. Ακολούθησε ο εμπλουτισμός του με κρεμμύδια, σκόρδα, πιπεριές, μανιτάρια και άλλα πολλά εμπριμέ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου