Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ντοματόπιτα …

… μου ζήτησαν, ντοματόπιτα τους έφτιαξα. Στριφτή αυτή τη φορά, μιας και με αποκάλεσαν στριμμένη …



Ντοματόπιτα στριφτή







υλικά:
1.300 γρ. ντομάτες (περίπου)
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 πιπεριές κέρατο
5 λιαστές ντομάτες
200 γρ. φέτα (ή 100 φέτα, 100 ανθότυρο)
ρίγανη     

προαιρετικά:
τριμμένο κασέρι        
        
              
6 χωριάτικα φύλλα για πίτα






Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια.     
      
     
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι σε σωτέζα ή γουώκ και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσει και να πάρει χρώμα (5΄-10΄). 

Εγώ πρόσθεσα και δύο φέτες καπνιστό κοτόπουλο που δεν ήταν πια στην πρώτη τους νιότη.
      
      
     
          
       

     
Ρίχνουμε τις πιπεριές σε ροδέλες και τις λιαστές ντομάτες, σε λωρίδες.

 Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά οι πιπεριές.









Προσθέτουμε τις ντομάτες, νοστιμίζουμε με ρίγανη και πιπέρι και αφήνουμε τις ντομάτες να μαγειρευτούν μέχρι να φύγουν όλα σχεδόν τα υγρά.










Αν οι ντομάτες παραείναι ζουμερές, ρίχνουμε 1-2 κουταλιές τραχανά που θα απορροφήσουν το ζουμί τους και θα δέσουν τη γέμιση της πίτας. 

Στο τέλος αλατίζουμε με σύνεση λόγω της φέτας.







Αποσύρουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το τυρί (εδώ μαζί με 2 κουταλιές ρικότα που κρύωναν μόνες στο ψυγείο). 

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει αρκετά. 

Τη χωρίζουμε με το μάτι σε 6 ίσα μέρη.




   
      


Ανοίγουμε το ένα φύλλο και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. 

Απλώνουμε κατά μήκος της στενής πλευράς το 1/6 της γέμισης.

Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο φύλλο με λίγο ψιλοτριμμένο κασέρι.








Τυλίγουμε το φύλλο σχηματίζοντας ρολό, φτιάχνουμε σαλίγκαρο και το βάζουμε στο ταψί.









Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.










Βάζουμε κάθε ρολό στο ταψί, δίπλα στο προηγούμενο, δημιουργώντας μια σπειροειδή, στριφτή πίτα.








Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε ελαφρά με λίγο νερό.









Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄-50΄.

 Στα μισά του ψησίματος γυρίζουμε το ταψί τα πίσω μπρος, για να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.







Σερβίρουμε.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου