Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Πατάτες με κρεμμύδι, μπέικον και πάπρικα …

… Μια βάρκα ήταν μόνη της σε θάλασσα γαλάζια, στο ναζιάρικο σύμπαν της Βουγιουκλάκη.
Στο δικό μου το πεζό σύμπαν πάλι, μια πατάτα ήταν μόνη της στον πάγκο της κουζίνας. Μια βρασμένη πατάτα για να ακριβολογώ, που δε μπήκε στην
πατατοσαλάτα κι έμεινε μόνη και μαραζωμένη. Μπορώ να κάνω ότι δεν τη βλέπω και να την εξωθήσω στη συρρίκνωση, να την αφήσω να ζαρώνει μέχρι να είναι κυριολεκτικά για πέταμα.
Κρίμα δεν είναι όμως;
Ακόμη και μια ξεχασμένη πατάτα μπορεί να γίνει ένα λαχταριστό φαγητό γερμανικής καταγωγής, που ψάχνει γύρω του για μια κρύα μπύρα  …



Πατάτες με κρεμμύδι, μπέικον και πάπρικα








υλικά:
βρασμένες πατάτες
κρεμμύδι
μπέικον
πάπρικα (εδώ γλυκειά, καπνιστή)







Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, που έχουμε κόψει σε κυβάκια.

 Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ένα γλυκό χρυσαφί χρώμα.






Προσθέτουμε το μπέικον που έχουμε ψιλοκόψει και σωτάρουμε μαζί να πάρει χρώμα και το μπέικον.






Ρίχνουμε την πατάτα, ίσως λίγο λάδι ακόμη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και, αν μας αρέσει, λίγο μπούκοβο, γλυκό ή καυτερό.






Μαγειρεύουμε μέχρι να ξεροψηθούν οι πατάτες.

 Ανακατεύουμε συχνά κουνώντας το τηγάνι και πετώντας ελαφρά στον αέρα τις πατάτες ώστε εκείνες που ήταν κάτω να έρθουν επάνω. 

Όσο περισσότερο ανακινούμε, τόσο πιο τραγανές και νόστιμες θα γίνουν οι πατάτες.






Σερβίρουμε αμέσως.





















Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα …

… Χαλάω εγώ χατήρια; Χαλάω υποθέτω, όπως όλος ο κόσμος, αλλά εδώ σου έδωσα ολόκληρο μπωλ πατατοσαλάτα και πώς θα σου δώσω τη συνταγή; Αστείον ποσόν …



Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα







υλικά:
4-5 μεγάλες πατάτες
2 αυγά
αρακάς και καρότα βρασμένα (εδώ από κονσέρβα)
αγγουράκι τουρσί

1 κούπα μαγιονέζα
1 κουτ. γλ. ξύδι







Οι κλασσικές πατατοσαλάτες γίνονται με ξερό και φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο, σέλινο και αγγουράκι τουρσί. Επειδή η σαλάτα δε θα καταναλωνόταν αμέσως – νόμιζα η αφελής – απέφυγα τα κρεμμύδια για να μη βγάλουν υγρά και τη βαρύνουν και το σέλινο που κάποια απεχθάνεται και επέλεξα να εμπλουτίσω τη σαλάτα με αρακά και καρότα.





Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. 

Βάζουμε μαζί και τα αυγά. 

Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και βράζουμε για 6΄.  

Αφαιρούμε προσεκτικά τα αυγά και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται με το πηρούνι. 

Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος και γυρίζουμε τις πατάτες για να βράσουν ομοιόμορφα.







Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις ξεπλένουμε. 

Μόλις κρυώσουν ώστε να πιάνονται, τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά, αφαιρώντας και τυχόν μαύρα ή μαύρα σημεία.
 
Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μεγάλο μπωλ. Αλατοπιπερώνουμε.







Προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα, το αγγουράκι τουρσί σε ροδέλες και τα αυγά, σε μικρούς κύβους.






Αλατοπιπερώνουμε ξανά ελαφρά και ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μη σπάσουν οι πατάτες.

Βάζουμε σε μπωλ τη μαγιονέζα, ρίχνουμε το ξύδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.







Ρίχνουμε τη μαγιονέζα στις πατάτες και ανακατεύουμε πολύ καλά και πολύ προσεκτικά.

Αφήνουμε την πατατοσαλάτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν τη σερβίρουμε και τη διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.







Σερβίρουμε.















Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Πραλίνα φουντουκιού …

…΄Όχι που να το παινευτώ, αλλά τα πασχαλινά τσουρέκια μου έγιναν πολύ ωραία. Είχαν ήδη φάει το ένα και γλυκοκοίταζαν το δεύτερο που έκανε πως δεν τους γνώριζε - σας παρακαλώ πολύ, δεν σας γνωρίζω, σαν πολλά θάρρητα δεν έχετε πάρει, αν συνεχίσετε να με ενοχλείτε θα φωνάξω πολιτσμάνο και τα τοιαύτα - όταν η κόρη μου θυμήθηκε πως της άρεσε πολύ να τρώει το τσουρέκι με πραλίνα.
Μάλιστα. Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Πραλίνα έχω να αγοράσω απ’ όταν η μεταπτυχιακή πήγαινε στο δημοτικό.
Ευτυχώς που έχω μια κούπα φουντούκια …



Πραλίνα φουντουκιού







υλικά:
1 κούπα φουντούκια
1 κουταλιά κακάο (σκόνη)
1-1,5 κουταλιά ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά ηλιέλαιο
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα



Βάζουμε τα φουντούκια σε αντικολλητικό ταψάκι και τα αφήνουμε στο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 10΄ περίπου να καβουρντιστούν και να σκουρύνουν.

Ξεφουρνίζουμε, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε για 5΄.

Τρίβουμε τα φουντούκια με τα δάχτυλα ή ανάμεσα στις παλάμες μας, για να φύγει το φλούδι τους.






Βάζουμε τα φουντούκια στο multi, σε μπλέντερ ή κουζινομηχανή. 

Αρχίζουμε να τα αλέθουμε σταδιακά, σταματώντας τη μηχανή τακτικά για να μην την επιβαρύνουμε.






Στην αρχή τα φουντούκια σπάνε σε μικρότερα κομμάτια κι ύστερα αρχίζουν να βγάζουν το λάδι τους και να θυμίζουν βρεγμένη άμμο.

Συνεχίζουμε να τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν μια σχετικά λεία πάστα.







Προσθέτουμε το κακάο, το ηλιέλαιο και το αλάτι και συνεχίζουμε να πολτοποιούμε το μείγμα, που γίνεται όλο και πιο λείο.

Δοκιμάζουμε τη γεύση και αντίστοιχα κάνουμε την πραλίνα πιο γλυκιά ή πιο πικρή, προσθέτοντας κακάο ή άχνη. 
Μπορούμε να παραλείψουμε τη σοκολάτα ή να χρησιμοποιήσουμε κουβερτούρα για πιο πικρή ή νηστίσιμη εκδοχή.






Λιώνουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα και την προσθέτουμε στην κρέμα φουντουκιού.

 Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα στο multi, μέχρι να ενσωματωθεί η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει ρευστό και κρεμώδες.









Διατηρούμε την πραλίνα στο ψυγείο.

Για να απλώνεται εύκολα, την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄-15΄ πριν τη χρησιμοποιήσουμε.






΄Έτοιμη.