Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Λαζάνια με μανιτάρια, ρικότα και μελιτζάνα …

… Οι τελευταίες των προμηθειών. Των φρέσκων εννοώ. Γιατί μετά θα πέσουμε στην κονσέρβα και στην ξηρά τροφή.
Προς το παρόν όμως θα  το κάψουμε, κυρ-Στέφανε. Και θα χαρούμε τα φρέσκα λαζάνια με φρέσκα λαχανικά και φρέσκια ρικότα. Εγώ θα χαρώ να τα μαγειρέψω κι οι άλλοι να τα φάνε. Αχ, άτιμη κενωνία …



Λαζάνια με μανιτάρια, ρικότα και μελιτζάνα







υλικά:
500 γρ. μανιτάρια
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1-2 μπαστουνάκια σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές τοματοπελτές
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

ρίγανη, μπούκοβο γλυκό

Για την κρέμα τυριών:
1 σκαφάκι ρικότα (250 γρ.)
1 κούπα γάλα
2 αυγά
τριμμένο ημίσκληρο τυρί
τριμμένο σκληρό τυρί (εδώ ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά)
μαϊντανός
6 φύλλα φρέσκα λαζάνια




Ζεσταίνουμε σε σωτέζα ή γουώκ 2-3 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φετάκια, και τη μελιτζάνα κομμένη σε κυβάκια.





Σωτάρουμε για 10΄, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τα καρότα και το σέλινο σε ροδέλες, το σκόρδο σε φετάκια, τον πελτέ, ανακατεύουμε και σωτάρουμε 3΄-4΄.






Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ (αν θέλουμε την πολτοποιούμε πρώτα στο multi), αλατοπιπερώνουμε  και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά (περίπου 20΄).

 






Για την κρέμα τυριών βάζουμε σε μπωλ τη ρικότα και προσθέτουμε το γάλα  και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια ρευστή κρέμα.








Προσθέτουμε μαϊντανό, ημίσκληρο τυρί κατά βούλησιν (εδώ 1 κούπα περίπου) και σκληρό τυρί (εδώ μισή κούπα ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά). Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.







Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε μια κουτάλα από την κρέμα τυριών. Αν προτιμάμε, ρίχνουμε μια κουτάλα από τη σάλτσα των λαχανικών.
Βάζουμε από πάνω 2 φύλλα λαζάνια.




Απλώνουμε το 1/3 της σάλτσας λαχανικών, πασπαλίζουμε λίγο ημίσκληρο τυρί και ρίχνουμε μια κουτάλα κρέμα τυριών.









Βάζουμε άλλα 2 λαζάνια, 1/3 από τη σάλτσα λαχανικών, τυρί και μια κουτάλα κρέμα τυριών.

Καλύπτουμε με τα 2 τελευταία λαζάνια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα τυριών.







Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με ημίσκληρο τυρί και ψήνουμε για άλλα 10΄15΄. Στο τέλος χρησιμοποιούμε το θερμό αέρα ή το γκριλ για να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄.






Σερβίρουμε.














Μπορούμε να φτιάξουμε τα λαζάνια αποβραδίς και να τα ψήσουμε την επόμενη μέρα. Μπορούμε ακόμη και να τα καταψύξουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου