… Και σαλάτα τη λες και κρύο πιάτο τη λες, κι ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό τη λες, κι ευκαιρία να φας όπως τρώνε στα καλά εστιατόρια, που έλεγε και το σλόγκαν της εποχής μου, πάνω-κάτω απ’ τον καιρό του Κούρ-πασα …
Σαλάτα με παντζάρια και καπνιστό αλλαντικό
υλικά:
παντζάρια βρασμένα (2-3 μέτρια)
(φρέσκα, έτοιμα προβρασμένα ή από βάζο)
ρόκα ή βαλεριάνα
3 κουτ. γλ. σως horseradish
3 κουτ. γλ. γιαούρτι (απλό ή στραγγιστό)
πολύ ψιλές φέτες μπρεζάολα (ή άλλο αλλαντικό)
παντζάρια βρασμένα (2-3 μέτρια)
(φρέσκα, έτοιμα προβρασμένα ή από βάζο)
ρόκα ή βαλεριάνα
3 κουτ. γλ. σως horseradish
3 κουτ. γλ. γιαούρτι (απλό ή στραγγιστό)
πολύ ψιλές φέτες μπρεζάολα (ή άλλο αλλαντικό)
Η συνταγή γίνεται με μπρεζάολα, το ιταλικό καπνιστό αλλαντικό από άπαχο βοδινό κρέας. Στην Αθήνα διαμαντόπετρα βρίσκεται εύκολα, στη νύμφη του Θερμαϊκού ομοίως, στη μικρή μας πόλη με τίποτα. Αφού μπήκα στον πειρασμό να την αντικαταστήσω με διάφανες φέτες παστουρμά, τελικά υποχώρησα και ενέδωσα σ’ ένα καλό προσιούτο.
Κόβουμε τα παντζάρια σε μπαστουνάκια λεπτά σα σπιρτόξυλα.
Τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο ξύδι.
Κόβουμε τη ρόκα με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Αναμειγνύουμε τη σως horseradish με το γιαούρτι - απλό αν θέλουμε τη σως πιο ρευστή, στραγγιστό αν την προτιμάμε πιο δεμένη.
Παντρεύουμε τα παντζάρια με τη ρόκα, ρίχνουμε την περισσότερη σως και ανακατεύουμε απαλά.
Απ’ τον καιρό του Κούρπασα είναι για τους Γιαννιώτες σκωπτικά ο,τιδήποτε ανάγεται σε εποχές παλιές, προπολεμικές, προϊστορικές …τουτέστιν στον καιρό του Κουρ-πασά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου