Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα …

Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Ένας κούρκος όμως, ή στη συγκεκριμένη περίπτωση μια κούρκα, φέρνει τα Χριστούγεννα …



Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα



107_2072



υλικά:
1 γαλοπούλα 4-5 κιλών
1/2 κιλό κιμάς
1/2 κιλό κάστανα βρασμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. άσπρο κρασί
2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί σε μεγάλους κύβους
κουκουνάρι








Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και λίγη μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει.

 Προσθέτουμε τον κιμά και τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. 

Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τα κάστανα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, το κουκουνάρι που έχουμε πρώτα περάσει από τα μικροκύματα να καβουρντιστεί ελαφρά και λίγο νερό.

Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε τη γέμιση μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. 

Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγη μαργαρίνη, ροδίζουμε τα κομμάτια του ψωμιού και τα προσθέτουμε στη γέμιση. 

Ανακατεύουμε προσεκτικά.



105_0270ΓΕΜΙΣΗIMG_20171224_163851



Αλατοπιπερώνουμε καλά τη γαλοπούλα, τρίβοντάς την εσωτερικά και εξωτερικά.



IMG_20171224_164009
IMG_20171224_164016



Γεμίζουμε πρώτα την κοιλιά της γαλοπούλας πιέζοντας ελαφρά τη γέμιση με την πίσω πλευρά του κουταλιού και φροντίζοντας να πάει παντού.



105_0273
IMG_20171224_164121105_0274IMG_20171224_164553
IMG_20171224_164633IMG_20171224_164640



Με χοντρή κλωστή και σακοράφα ράβουμε την κοιλιά πιάνοντας εναλλάξ δέρμα από τις δύο πλευρές του ανοίγματος και ενώνοντάς τες.



IMG_20171224_164818IMG_20171224_164955IMG_20171224_165304



Ύ
στερα γεμίζουμε και την “τσέπη” που δημιουργείται ανάμεσα στο δέρμα και το λαιμό της γαλοπούλας.



IMG_20171224_165743IMG_20171224_165850

IMG_20171224_165855

105_0275 105_0276



Με τον ίδιο τρόπο ράβουμε και το άνοιγμα στο λαιμό.



IMG_20171224_170053105_0278ΡΑΨΙΜΟ ΛΑΙΜΟΣ



Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας και τις φτερούγες με κλωστή για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.



105_0281ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟIMG_20171224_165501105_0281



Αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα με μαργαρίνη ή φυτίνη και την τοποθετούμε σε γάστρα, επάνω σε σχάρα. 

Ρίχνουμε λίγο νερό στη γάστρα.



IMG_20171224_171419
105_0282ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 4,5-5 ώρες.

Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες έχουν ενσωματωμένο θερμόμετρο και οδηγίες ψησίματος. 

Ούτως ή άλλως, όταν το κρέας σκάσει και φανεί το κόκαλο, είναι έτοιμη.

      


107_2069
105_0288107_2056ΓΑΣΤΡΑ

    


Συνοδεύεται εξαιρετικά από ένα
απλό λευκό ρύζι μπασμάτι, φτιαγμένο με το ζωμό που μένει στη γάστρα. 

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το ρύζι με σωταρισμένα κάστανα και κουκουνάρια τα οποία προσθέτουμε στο έτοιμο ρύζι και ανακατεύουμε καλά. 

Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε τη γαλοπούλα με ολόκληρες πατατούλες φούρνου με μυρωδάτη σάλτσα.



… και κείνη την ημέρα η Λωξάντρα παραγέμιζε τη γαλοπούλα – τον «κούρκο» που της έστελνε κάθε χρόνο δώρο ο χασάπης της. «Κόσκοτζαμάμ κούρκο!» στολισμένο τον έστελνε ο χασάπης με παρδαλά χαρτιά, με ασημένιες τρες από πάνω ως κάτω. «Για την κοκόνα».
-Είδες τι μ’ έστειλε εμένα ο χασάπης μου;



107_2058

                                                            
                                                          Μαρία Ιορδανίδου - Λωξάντρα



IMG_9353




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου