…Ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Ένας κούρκος όμως, ή στη συγκεκριμένη περίπτωση μια κούρκα, φέρνει τα Χριστούγεννα …
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
υλικά:
1 γαλοπούλα 4-5 κιλών
1/2 κιλό κιμάς
1/2 κιλό κάστανα βρασμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. άσπρο κρασί
2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί σε μεγάλους κύβους
κουκουνάρι
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και λίγη μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τον κιμά και τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα και τα σωτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τα κάστανα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, το κουκουνάρι που έχουμε πρώτα περάσει από τα μικροκύματα να καβουρντιστεί ελαφρά και λίγο νερό.
Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε τη γέμιση μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγη μαργαρίνη, ροδίζουμε τα κομμάτια του ψωμιού και τα προσθέτουμε στη γέμιση.
Ανακατεύουμε προσεκτικά.
Αλατοπιπερώνουμε καλά τη γαλοπούλα, τρίβοντάς την εσωτερικά και εξωτερικά.
Γεμίζουμε πρώτα την κοιλιά της γαλοπούλας πιέζοντας ελαφρά τη γέμιση με την πίσω πλευρά του κουταλιού και φροντίζοντας να πάει παντού.
Με χοντρή κλωστή και σακοράφα ράβουμε την κοιλιά πιάνοντας εναλλάξ δέρμα από τις δύο πλευρές του ανοίγματος και ενώνοντάς τες.
Ύστερα γεμίζουμε και την “τσέπη” που δημιουργείται ανάμεσα στο δέρμα και το λαιμό της γαλοπούλας.
Με τον ίδιο τρόπο ράβουμε και το άνοιγμα στο λαιμό.
Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας και τις φτερούγες με κλωστή για να μην ανοίξουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα με μαργαρίνη ή φυτίνη και την τοποθετούμε σε γάστρα, επάνω σε σχάρα.
Ρίχνουμε λίγο νερό στη γάστρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 4,5-5 ώρες.
Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες έχουν ενσωματωμένο θερμόμετρο και οδηγίες ψησίματος.
Ούτως ή άλλως, όταν το κρέας σκάσει και φανεί το κόκαλο, είναι έτοιμη.
Συνοδεύεται εξαιρετικά από ένα απλό λευκό ρύζι μπασμάτι, φτιαγμένο με το ζωμό που μένει στη γάστρα.
Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το ρύζι με σωταρισμένα κάστανα και κουκουνάρια τα οποία προσθέτουμε στο έτοιμο ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε τη γαλοπούλα με ολόκληρες πατατούλες φούρνου με μυρωδάτη σάλτσα.
… και κείνη την ημέρα η Λωξάντρα παραγέμιζε τη γαλοπούλα – τον «κούρκο» που της έστελνε κάθε χρόνο δώρο ο χασάπης της. «Κόσκοτζαμάμ κούρκο!» στολισμένο τον έστελνε ο χασάπης με παρδαλά χαρτιά, με ασημένιες τρες από πάνω ως κάτω. «Για την κοκόνα».
-Είδες τι μ’ έστειλε εμένα ο χασάπης μου;
Μαρία Ιορδανίδου - Λωξάντρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου