… Ζύγωσε η Πρωτομαγιά, το κατάλαβα απ’ τ’ αρνιά. Όχι απ’ αυτά που βόσκουν στα λιβάδια, απ’ τα άλλα, τα κακότυχα.
Διότι πλέον στην Ελλάδα όποια γιορτή κι αργία πλησιάζει, τα σούπερ-μάρκετ βγάζουν αρνιά σε προσφορά.
Τα Χριστούγεννα δίπλα απ’ τις γαλοπούλες, να και τα αρνιά σε κατακόρυφο. Τσικνοπέμπτη κι Απόκριες, αλίμονο και με το νόμο. 25η Μαρτίου και μεσοτοιχία με τον παστό μπακαλιάρο να και το αρνί-μαϊντανός. Δεκαπενταύγουστο δε θα βάλουμε καναδυό αρνιά στο φούρνο; Πρωτομαγιά πάμε που πάμε στα λιβάδια, να μη στήσουμε και τις σούβλες έτσι για το καλό;
Όχι, κύριε, να μη τις στήσουμε ακόμα δεν ξεστήσαμε τις πασχαλιάτικες. Το πήραμε πια σκοινί-κορδόνι και τα κάναμε όλα ίδια. Παραμονή Χριστούγεννα βρωμοκοπάνε όλοι οι δρόμοι τσίκνα και λίπος, παραμονή Πρωτοχρονιάς το ίδιο. Έθιμο, λέει. Τα έθιμα έχουν παράδοση δεκαετιών ή αιώνων πίσω τους, έχουν νόημα και λογική, δεν είναι ό,τι φανεί του λωλοστεφανή.
Και την Πρωτομαγιά το έθιμο λέει ότι πάμε στους αγρούς και τας εξοχάς. Για να ανασάνουμε οξυγόνο, να μας δει επιτέλους ο ήλιος που είμαστε σαν τα κοτόπουλα στα ορνιθοτροφεία, να δούμε τη φύση, να μαζέψουμε λουλούδια, να φτιάξουμε στεφάνι, να χορέψουμε, να παίξουμε μπάλα, να ξαναγίνουμε παρέες. Όχι να μπουκωθούμε κοψίδια.
Να στρώσουμε πάνω στο χορτάρι, ν’ απλώσουμε ταπεράκια με σάντουιτς, σαλάτες, κεφτεδάκια, να κάτσουμε σταυροπόδι αν μπορούμε να διπλωθούμε και να τα απολαύσουμε …
Τυροτρουφάκια με μανούρι και ξηρούς καρπούς
υλικά:
300 γρ. μανούρι
60 γρ. cranberries
60 γρ. αμύγδαλα ψημμένα και αλατισμένα
φρεσκοτριμμένο μείγμα πιπεριών
Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα με το μαχαίρι και τα περνάμε από αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, να καβουρντιστούν ελαφρά και να μοσχομυρίσουν.
Ανακατεύουμε ελαφρά τα κράνμπερυ για να ξεκολήσουν τυχόν κολλημένα μεταξύ τους.
Πατάμε με πηρούνι το μανούρι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια κι ύστερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε ισομεγέθη τρουφάκια.
Τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε ή τα παίρνουμε στο πικ-νικ μέσα σε φορητό ψυγείο ή ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου