Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Σοκολατένιες φωλιές …

Ήρθε πάλι η Πασχαλιά, με τα κόκκινα τ’ αυγά. Και με τα σοκολατένια. Μαζί με τις φωλίτσες τους. Σοκολατένιες, χαριτωμένες, νόστιμες, νηστίσιμες, ιδανικά δωράκια μαζί με τις λαμπάδες και, αν χρησιμοποιήσουμε κινόα, χωρίς γλουτένη. Επιτέλους, μια φωλιά για τον καθένα μας …


Σοκολατένιες φωλιές


IMG_6775

 

υλικά:
250 γρ. κουβερτούρα
50 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
2 κουταλιές μέλι
100 γρ. κόκκοι κινόας ή ρυζιού

σοκολατένια αυγουλάκια

 

 



Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρότερα κομμάτια και τη λυώνουμε ελαφρά στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί. 

Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το μέλι και συνεχίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν καλά. 

Ανακατεύουμε με σπάτουλα, διαλύοντας τυχόν μικρά κομμάτια που δεν έλυωσαν.

 

SAM_2503

SAM_2504

 


Ρίχνουμε στη σοκολάτα τους κόκκους δημητριακών.

 

SAM_2507
SAM_2509

 

Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.

 

SAM_2510
SAM_2512

 

Μοιράζουμε το μείγμα σε χαρτάκια για μάφιν και το πιέζουμε ελαφρά με κουτάλι ν’ ανοίξει.

 

SAM_2520
SAM_2517

 


Όταν σφίξουν και σταθεροποιηθούν οι φωλιές, τις στολίζουμε με σοκολατένια αυγουλάκια ή ελιές ή χρωματιστά κουφετάκια.



IMG_6776
IMG_6777
IMG_6781
IMG_6778
IMG_6782
IMG_6780 

 

 

Οι φωλιές της συνταγής έγιναν με τα quinoa puffs της Orgran για να μη μείνω παραπονεμένη κι εγώ η δυσανεκτική. Τελικά τις περισσότερες τις έφαγαν οι άλλοι.


SAM_2505
SAM_2506





Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Λαχανικά σαν μουσακάς με φακή και πουρέ …

… Εργαζόμενε νηστευτή, μες στο πιάτο σου, λέγε, τι βλέπεις;
Δεν είν’ παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς κι ας δείχνει το ίδιο, θα δεις όταν το φας.
Και μη μου πεις ότι δε μαγειρεύουν τη Μεγάλη Παρασκευή, είναι αυστηρή νηστεία και ξηροφαγία - τα ξέρω όλα αυτά, τα θυμάμαι απ’ τα μικράτα μου.
Βραστές πατάτες σκέτες με λίγο αλάτι, ελιές, ντομάτα, φρέσκα κρεμμυδάκια και κατ’ εξαίρεσιν για μας τα παιδιά λίγη μαρμελάδα και χυμός.
Όμως, ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί. Γραφεία, υπηρεσίες και καταστήματα δουλεύουν όχι απλώς κανονικά, αλλά και περισσότερο από τον υπόλοιπο καιρό. Και νηστικό αρκούδι δε δουλεύει.
Αυτό το σκοπό έχει και το σημερινό αυτοσχέδιο φαγητό. Να μας δώσει ενέργεια και δύναμη.
Έχει φακή, ανάμεικτα λαχανικά και κρούστα από πουρέ. Κι είναι τόσο νόστιμο …

 


Λαχανικά σαν μουσακάς με φακή και πουρέ



SAM_2500

 

υλικά:
250 γρ. πράσινες φακές
350 γρ. ανάμεικτα λαχανικά
100 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
1 κύβος λαχανικών
2 κουτ. σάλτσα σόγιας
καπνιστή πάπρικα
τριμμένη φρυγανιά

1 συσκευασία έτοιμος πουρές
1 κύβος λαχανικών

προαιρετικά: φυτικό κίτρινο τυρί

 

 

 

Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30΄-35΄). 

Σε 3 κουταλιές λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5΄. 

Ρίχνουμε τις φακές στραγγισμένες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε τα ανάμεικτα λαχανικά κατευθείαν από την κατάψυξη και το καλαμπόκι. 

Τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄ και ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ.

 Γεμίζουμε το τενεκεδάκι της κονσέρβας με ζεστό νερό, διαλύουμε μέσα του τον κύβο και ρίχνουμε το ζωμό στη σωτέζα. 

Νοστιμίζουμε με τη σάλτσα σόγιας και την πάπρικα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄. 

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. 

Αδειάζουμε από πάνω τα λαχανικά της σωτέζας και τα στρώνουμε με την ανάποδη του κουταλιού.

Φτιάχνουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, διαλύοντας στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε τον κύβο λαχανικών. 

Μόλις δέσει ο πουρές, τον εμπλουτίζουμε αν θέλουμε με μια χούφτα φυτικό τυρί.

Απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5΄ σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.




SAM_2498
SAM_2496

SAM_2501
SAM_2497
SAM_2502

 

 

 

 





Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Πατατόπιτα …

… If they can do it I can do it. Πόσο δύσκολο να είναι να φτιάξεις μια πατατόπιτα έτσι, χωρίς σχέδιο;
Καθόλου, απαντώ μόνη μου πριν ανασκουμπωθώ. Σαν τις μοδίστρες που βλέπουν μοντελάκια στις βιτρίνες και τα ξεσηκώνουν με το μάτι, θα βρω μια βιτρίνα φούρνου και θα ξεσηκώσω την πατατόπιτα.
Πάντα τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεφυτρώνουν παντού πατατόπιτες. Σαν τα Γκρέμλινς πολλαπλασιάζονται και τις βρίσκεις σε κάθε σου βήμα. Φούρνοι, φαστφουντάδικα, κρεπερί, σαντουιτσάδικα, γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία – μόνο στα περίπτερα δεν τις βρίσκεις ακόμη.
Κι εκείνη η κόρη μου πολύ τις νοστιμεύεται. Για να μην πω ότι τις λιγουρεύεται και θυμώσει. Σήμερα λοιπόν θα τις ξεπατικώσω για το χατήρι της. Και θα είναι σαν του φούρνου. Μπορεί και καλύτερες …

 
Πατατόπιτα



IMG_6763

 

υλικά:
6 φύλλα κρούστας
1 συσκευασία έτοιμου πουρέ
1 κύβος λαχανικών
λίγος ξερός δυόσμος

προαιρετικά: φέτα ή ημίσκληρο ή φυτικό τυρί

 

 

 

Φτιάχνουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, εμπλουτίζοντας το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε με τον κύβο λαχανικών, για λίγη περισσότερη νοστιμιά. 

Αν δε νηστεύουμε, φτιάχνουμε τον πουρέ και με γάλα και προσθέτουμε ημίσκληρο τυρί ή φέτα. 

Αρωματίζουμε με το δυόσμο και αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει. 

Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. 

Βάζουμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο και το λαδώνουμε κι αυτό. 

Απλώνουμε στις δύο στενές πλευρές του φύλλου 2-3 κουταλιές πουρέ.

 

SAM_2473 
SAM_2475

 


Τυλίγουμε πρώτα την μία πλευρά μέχρι τη μέση κι ύστερα την άλλη, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε αλλά να έχουν ένα μικρό κενό ανάμεσά τους. 

Γεμίζουμε το κενό με πουρέ.

 

 
SAM_2479
SAM_2476

SAM_2480

 

 

Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο δύο ακόμη ίδια ρολά.

 

 

SAM_2478
SAM_2481

 


Βάζουμε τις πατατόπιτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

 

 

SAM_2484
SAM_2486

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄.

 

 

SAM_2489
SAM_2487
SAM_2488




Αφήνουμε τις πατατόπιτες να σταθούν για  10΄.

Σερβίρουμε.

 

 

SAM_2490
IMG_6762
SAM_2494
SAM_2491
IMG_6764





Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Μπανάνες ψητές με σοκολάτα και καρύδα …

… Να τις τυλίξω ή θα τις φάτε εδώ; Και τα δύο. Και θα τις τυλίξω και θα τις φάτε εδώ. Θα τις τυλίξω πριν καθίσουμε για φαγητό, θα τις βάλω στο φούρνο και μέχρι να φάμε έτοιμο το επιδόρπιο.
Εύκολο, σοκολατένιο, υγιεινό, ελαφρύ και λαχταριστό. Για να μην πω αμαρτωλό …


Μπανάνες ψητές με σοκολάτα και καρύδα



ΕΤΟΙΜΟΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

 

υλικά:
4 μπανάνες
4 κουταλιές ινδική καρύδα
100 γρ. κουβερτούρα
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
χυμός από μισό λεμόνι

 

 

 

Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος.

Τις αραδιάζουμε πάνω σε διπλό αντικολλητικό χαρτί και τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.  

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την ινδική καρύδα και την κουβερτούρα, χοντροτριμμένη.

 

ΜΙΣΕΣΤΡΙΨΙΜΟΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

 

Κλείνουμε το αντικολλητικό χαρτί φτιάχνοντας πακετάκι και το συρράπτουμε στις άκρες για να μην ανοίξει.



ΚΛΕΙΣΙΜΟΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄-15΄. 

Ανοίγουμε προσεκτικά το χαρτί και σερβίρουμε αμέσως.



ΑΝΟΙΓΜΑΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

 


Γαρνίρουμε, προαιρετικά με σαντιγύ ή παγωτό – υπάρχουν και νηστίσιμα.


ΕΤΟΙΜΟΣΤΟΚΝΤΑΡΚΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ