… Τα καλά κόποις κτώνται, θα μου πεις εσύ.
Το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, θα σου απαντήσω εγώ.
Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, θα επανέλθεις εσύ.
Κάτσε γριά κι ανίμενε να κάνω γιο να παντρευτείς, θα αντιλέξω εγώ.
Της ακαμάτρας το φαΐ κουκιά και πεταλίδες, θα το χοντρύνεις εσύ.
Ακάλεστος συμπέθερος στην άκρη να καθίσει, θα πριμοδοτήσω εγώ και θα ρίξω την χαριστική βολή με το κορυφαίο Σε τάβλα που δεν έστρωσες το χέρι μην απλώσεις.
Διότι η τάρτα με ριζότο μανιταριών, στην οποία ετοιμάζεσαι να ορμήσεις, έναν κόπο τον έχει. Και το ριζότο επίσης. Το όλον δύο οι κόποι. Αν μπορώ λοιπόν να κόψω λίγο δρόμο και να εξοικονομήσω λίγο χρόνο -και τον ένα κόπο- χρησιμοποιώντας έτοιμο ριζότο, θα το κάνω ευχαρίστως …
Τάρτα ανάποδη με βάση από ριζότο μανιταριών
υλικά:
250 γρ. άσπρα μανιτάρια
250 γρ. καφέ μανιτάρια ή πορτομπέλο
1 τρυφερό πράσο
100 γρ. μπέικον ή σαλάμι
θυμάρι
1 κουταλιά αρωματικό βούτυρο
1 συσκευασία ριζότο μανιταριών
ή ριζότο που θα φτιάξουμε μόνοι μας
φλοίδες γραβιέρας
τρυφερά φύλλα ρόκας
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και το βούτυρο και σωτάρουμε ελαφρά τα πράσα. Ρίχνουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες, και τα σωτάρουμε μαζί μέχρι να μαλακώσουν.
Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με το θυμάρι και προσθέτουμε το σαλάμι. Τα μαγειρεύουμε μαζί για άλλα 10΄ και αποσύρουμε.
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα, αδειάζουμε τα μανιτάρια και τα στρώνουμε ομοιόμορφα δημιουργώντας μια συμπαγή βάση.
Ετοιμάζουμε το ριζότο σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, φροντίζοντας να το αποσύρουμε από τη φωτιά 2΄-3΄ πριν μαγειρευτεί εντελώς κι ενώ διατηρεί ακόμη λίγο υγρό. Το αδειάζουμε πάνω στα μανιτάρια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄, ή μέχρι το ρύζι να τραβήξει το ζωμό του και να πάρει χρώμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 10΄. Περνάμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω τη φόρμα για να ξεκολλήσει το ριζότο και αναποδογυρίζουμε την τάρτα σε πιατέλα.
Γαρνίρουμε με τις φλοίδες γραβιέρας και τα φυλλαράκια ρόκας και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου