Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Σάμαλι χωρίς γλουτένη …

… Δεν έχει βούτυρο, δεν έχει αυγά, δεν έχει γάλα και λιπαρά. Είναι η χαρά του δυσανεκτικού, η παρηγοριά του κοιλιοκακικού, η ελπίδα κάθε δόλιου αλλεργικού. Αναθάρρησα, χάρηκα, ενθουσιάστηκα, ξετρελλάθηκα. Χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς αυγά, απλό, απλούστατο και elemantary, my dear Watson.
Το σκέφτηκα, χωρίς να διεκδικώ την πατρότητα, το δοκίμασα και το πέτυχα. Ανέλπιστα αφράτο και νόστιμο, φούσκωσε στο ψήσιμο, σιροπιάστηκε σωστά και κόπηκε σε ωραία μπακλαβαδωτά κομμάτια, χωρίς να τριφτεί ή να διαλυθεί.
Γλυκάθηκε το δοντάκι μου και το μέσα μου μ’ αυτό το …


Σάμαλι με πολέντα χωρίς γλουτένη



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ



υλικά:
1 1/2 κούπα ψιλή πολέντα*
1 κούπα χοντρή πολέντα
από 1/2 έως 1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι σόδα (αναψυκτικό)
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
λίγο κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού


Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
1 κανελλόξυλο





*Η πολέντα, όπως και το σιμιγδάλι, μπορεί να είναι λεπτοαλεσμένη ή πιο χοντρή. Αν δε βρούμε και τα δύο είδη, περνάμε 1 1/2 κούπα πολέντα από το multi και την αλέθουμε.



Ανακατεύουμε την πολέντα με τη ζάχαρη, το μπέικιν και τη μαστίχα. Προσθέτουμε το 1 ποτήρι σόδα (αναψυκτικό) και ανακατεύουμε με κουτάλι. 

Διαλύουμε το 1 κουτ. σόδα (σκόνη) στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με το ξύσμα και λίγο κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, σκεπάζουμε με πετσέτα και  αφήνουμε για 2 ώρες, ώστε να τραβήξει τα υγρά η πολέντα και να φουσκώσει.


SAM_8721

SAM_8723



Ανακατεύουμε καλά μια τελευταία φορά και ρίχνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό ή λαδωμένο ταψί. Αν το μείγμα είναι αρκετά ρευστό δεν ανησυχούμε, γιατί θα πήξει στο ψήσιμο.


SAM_8727

SAM_8728

SAM_8730



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄ περίπου. Μόλις αρχίζει να πήζει, τραβάμε το ταψί ελαφρά προς τα έξω και χαράζουμε το σάμαλι με μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΟ



Λίγο πριν ξεφουρνίσουμε το γλυκό, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 5΄ περίπου τα υλικά του. Αφήνουμε το σάμαλι να κρυώσει ελαφρά και το σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το σιρόπι στις χαρακιές που κάναμε με το μαχαίρι και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν ξαναρίξουμε.


ΣΙΡΟΠΙ


ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ


ΣΟΡΟΠΑΤΟ



Κόβουμε το σάμαλι στις γραμμές που χαράξαμε και σερβίρουμε.



ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΛΟ



ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΝΩΘΕΝ



IMG_4846



ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου