Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Βασική ζύμη για μάφιν και παραλλαγές …


musketeers

… Ένα για όλα και όλα από ένα. Κάπως σαν τους 3 Σωματοφύλακες και τη φιλοσοφία τους. Γιατί είναι ένα μείγμα που κάνει για όλα τα μάφιν. Που αποτελεί τη βάση, τον καμβά πάνω στον οποίο ζωγραφίζει καθείς, κατά τα γούστα και το ταλέντο του.
Έχεις τη βασική ζύμη και την εμπλουτίζεις ανάλογα. Με κομμάτια φρέσκων φρούτων, με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά, ποτό ή λικέρ e.t.c., e.t.c., e.t.c., που έλεγε με κάθε ευκαιρία ο Γιουλ Μπρύνερ-Βασιλιάς και το λέω κι εγώ.
Ροδέλες μπανάνας, κομμάτια αχλάδι ή μήλο, φρούτα δάσους κατ’ ευθείαν από την κατάψυξη, ροδάκινα ή σύκα στην εποχή τους, σταφίδες, κράνα, καρύδια ή φουντούκια, ηλιόσποροι ανάλατοι, λίγες σταγόνες κονιάκ, ρούμι ή λικέρ για το άρωμα, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, γαρύφαλλο, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κανέλλα και φιλί – πάλι σε ταινία ξεστράτισα …



Μάφιν με αχλάδι
(βασική ζύμη και παραλλαγές)



ΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
1 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
55 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη (180+20)
2 αυγά
2/3 κούπας γάλα (εδώ άπαχο)
1 έως 1 1/3 κούπας φρούτα εποχής
(
αχλάδια, μπανάνες, φράουλες, κόκκινα φρούτα)
2 βανίλιες

προαιρετικά: μια χούφτα ξηροί καρποί

 



Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ ή με τον αυγοδάρτη τη μαργαρίνη με τα 180 γρ. ζάχαρη και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Αρωματίζουμε με τις βανίλιες και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού, εναλλάξ με το γάλα.



ΑΡΧΗ
 

ΑΛΕΥΡΙ 

ΓΑΛΑ



Τελευταία ρίχνουμε τα αχλάδια (ή άλλα φρούτα) κομμένα σε κυβάκια και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. 

Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 θήκες για μάφιν, ντυμένες με τα ειδικά χαρτάκια.


ΑΧΛΑΔΙΑ


ΘΗΚΕΣ



Πασπαλίζουμε την επιφάνεια των μάφιν με την υπόλοιπη ζάχαρη, την οποία μπορούμε να αρωματίσουμε με κανέλλα, ή να εμπλουτίσουμε με λίγη αρωματισμένη ζάχαρη (με πορτοκάλι, τζίντζερ, ρούμι, βανίλια).


ΖΑΧΑΡΩΜΑ

ΚΑΝΕΛΛΟΖΑΧΑΡΗ



Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄. Ξεφουρνίζουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε τα μάφιν να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Τρατάρουμε.


ΨΗΜΜΕΝΑ


ΕΞΩ


ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

ΕΞΩ ΦΛΟΥ

ΜΑΜ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου