Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Spring rolls με φύλλο ρυζιού …

… Ήρθαν σαν την άνοιξη και μού ’φεραν αυτό που λαχταρούσα. Γιατί αυτό ακριβώς λαχταρούσα. Ανοιξιάτικα ρολά. Τα spring rolls, που συχνά πυκνά έτρωγαν οι υπόλοιποι κι εγώ παρηγοριόμουν με τις υπόλοιπες, πλην της γεύσης, αισθήσεις. Να νιώθω το τραγανό τους φύλλο πριν τα σερβίρω, να μυρίζω τη χαρακτηριστική ‘κινέζικη’ μυρωδιά τους, να βλέπω το χρυσαφένιο τους χρώμα και την πλούσια γέμισή τους και ν’ ακούω το ‘κρακ’ στο πρώτο απολαυστικό δάγκωμα που δεν ήταν για τα δόντια μου.
Κι ύστερα είδα μια μέρα στο Βασιλόπουλο τα αποξηραμένα ρολά ρυζιού, τα επονομαζόμενα βιετναμέζικα. Αγωνιώδης έλεγχος των υλικών με κομμένη ανάσα – ρυζάλευρο, άμυλο ταπιόκας, νερό αλάτι – κι ο ενθουσιασμός στα ύψη.
 Free, free, gluten free. Μαζί με τη σόγια σως χωρίς γλουτένη που ξετρύπωσα μετά από πολύ ψάξιμο, έχω όλα όσα χρειάζομαι κι είμαι πανέτοιμη να ξεκινήσω …


Spring rolls (Ανοιξιάτικα ρολά) με φύλλο ρυζιού

 

ΣΕΡΒΙ



υλικά:
λαχανικά εποχής (στο χοντρό τρίφτη ή κομμένα σε σπιρτόξυλα)
λάχανο άσπρο ή κινέζικο, καρότο, κολοκυθάκι, μανιτάρια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4 baby corn
φύτρες ή/και βλαστάρια μπαμπού
σόγια σως

1 συσκευασία φύλλα για springs rolls (εδώ ρυζιού)





Ζεσταίνουμε πολύ καλά το γουώκ και ρίχνουμε 1 κουταλιά ηλιέλαιο. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά κομμένα σε σπιρτόξυλα, το baby corn και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

 Τα σωτάρουμε για 5΄ και προσθέτουμε τα μανιτάρια σε λεπτά φετάκια, τις φύτρες και τα βλαστάρια μπαμπού.



ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΡΧΗ

ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ



Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄, ρίχνουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. 

Όταν είναι έτοιμα, ρίχνουμε σόγια σως κατά βούλησιν (1-3 κουταλιές περίπου), ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.


ΓΕΜΙΣΗ

Η ΓΕΜΙΣΗ



Τα φύλλα ρυζιού είναι αποξηραμένα και σκληρά και πρέπει, πριν τα χρησιμοποιήσουμε, να τα μαλακώσουμε ώστε να γίνουν μαλακά και ευλύγιστα. Χρειάζεται πάντως προσοχή και λίγη υπομονή γιατί, μόλις μαλακώσουν, γίνονται κολλώδη.

Βάζουμε σ’ ένα ταψάκι ζεστό νερό και βουτάμε ένα φύλλο, κρατώντας και γυρίζοντάς το για να μαλακώσει παντού.

Οι οδηγίες λένε να το βάλουμε πάνω σε πετσέτα για να στραγγίξει, διαπίστωσα όμως ότι πολύ γρήγορα κόλλησε και στην πετσέτα και ήταν δύσκολο να τυλιχτεί. Κατέληξα ότι είναι προτιμότερο να το κρατάμε με τα δυο μας χέρια μέχρι να στραγγίξει ελαφρά, και να το απλώσουμε πάνω σε πλαστικό σουπλά.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΦΥΛΛΟ

ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑ



Βάζουμε 1-2 κουταλιές γέμιση στο κάτω μέρος του φύλλου και γυρίζουμε την κάτω άκρη του για να την καλύψει. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα δύο πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε ρολό.


ΓΕΜΙΣΜΑ

ΔΙΠΛΩΜΑ

ΤΥΛΙΓΜΑ



Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά προσέχοντας το νερό να είναι πάντα ζεστό και τα έτοιμα ρολά να μην ακουμπούν το ένα το άλλο γιατί κολλάνε αμέσως μεταξύ τους. 

Με μία συσκευασία γίνονται από 12 έως 14 ρολά. Συνήθως, τα βιετναμέζικα ρολά τρώγονται ωμά, μια και το φύλλο ρυζιού έχει ήδη μαλακώσει. Είναι πολύ νόστιμα, αν και κάπως ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα παραδοσιακά spring rolls.


ΔΙΑΦΑΝΑ

ΕΤΟΙΜΑ ΑΠΛΑ

ΡΟΛΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ



Μια και η τύχη του πρωτάρη με ευνόησε σκανδαλωδώς μέχρι εδώ, δοκίμασα στη συνέχεια να τα τηγανίσω. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε ελάχιστο λάδι αρχικά και χωρίς λιπαρή ουσία στη συνέχεια. Θέλουν προσοχή να μην ακουμπήσουν και κολλήσουν, συχνό γύρισμα για να ψηθούν όλες οι πλευρές τους αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Το φύλλο παίρνει χρώμα, φουσκώνει και τραγανίζει – πάντα στο μέτρο του δυνατού.


ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ 

ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΑ

ΚΟΝΤΙΝΟ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ



Μπορούμε να τα περάσουμε από το φούρνο αντί για το τηγάνι.


ΨΗΜΜΕΝΑ

ΨΗΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Σερβίρουμε τα ρολλά σκέτα, με σόγια σως ή άλλη συνοδευτική κινέζικη σως.


ΕΞΩ

ΣΟΓΙΑ

ΑΝΩΘΕΝ

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου